Κόσμος|18.05.2019 10:48

Μιχάλης Ιγνατίου: Τα συμφέροντα στη Μεσόγειο που τείνει να ξεχάσει η Τουρκία

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε χθες επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, αφού η Τουρκία δέχεται σκληρή κριτική από χώρες και οργανισμούς, με πρώτη την Αμερική, για την απόφασή της να εισβάλει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Πρόκειται για μία ενέργεια που φανερώνει πάνω απ’ όλα τη δειλία της κατοχικής χώρας. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μία χώρα-κολοσσός, με πολλά εκατομμύρια κατοίκους, που τα βάζει με ένα κράτος 800 χιλιάδων ψυχών. Και μέχρι της στιγμής χάνει, υπό την έννοια ότι βρίσκεται έξω από την ΑΟΖ και δεν έχει τολμήσει, μέχρι τώρα βέβαια, να ξεκινήσει τη γεώτρηση και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα. Άσχετα τι λέει ο κ. Τσαβούσογλου…

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η Τουρκία ακολουθεί τα γεγονότα και έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη αφού η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν καλύψει τα νώτα τους διπλωματικά. Διότι στρατιωτικά, ειδικά η Κύπρος, βρίσκεται σε δεινή θέση στη θάλασσα, καθώς ως γνωστό δεν διαθέτει πολεμικά πλοία. Σε αντίθεση με την κατοχική δύναμη που καυχιέται ότι έχει τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στην περιοχή.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ψευδέστατα ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», για να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα ψέμα. Και οι αποδέκτες των επιστολών το γνωρίζουν. Ο Τούρκος υπουργός έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία προπαγάνδας, η οποία δεν πάει πουθενά. Και θα αποδειχθεί σύντομα ότι η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο, θα γυρίσει μπούμεραγκ στην Τουρκία. Διότι ξεχνά ο κ. Τσαβούσογλου ότι στην ευρύτερη γειτονιά μας ξένες δυνάμεις έχουν συμφέροντα και θα τα προστατέψουν.

Οι Έλληνες στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις της Αμερικής και της Ρωσίας. Διότι:

  • Η μεν Ουάσιγκτον πάντα προστάτευε την Τουρκία, όπως απαιτούσε η βρετανική διπλωματία,
  • Η δε Μόσχα έδειχνε παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μέχρι εκεί.

Διότι στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής κράτησε μία απίστευτα «ανεξάρτητη» στάση που μέχρι και οι Αμερικανοί τότε -που βοηθούσαν τους Τούρκους για την εισβολή- είχαν μπερδευτεί. Διότι από την τότε Σοβιετική Ένωση (ΕΣΔΔ) ανέμεναν αντίσταση και προστασία του Μακαρίου, οι εκκλήσεις του οποίου προς τον Αντρέι Γκρομίκο, υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ έμειναν αναπάντητες. Τα συμφέροντα είναι συμφέροντα ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πατρίδα.

Στη Μεσόγειο αναμετρώνται δύο κόσμοι: η Δύση με ηγέτιδα την Αμερική και η Ανατολή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους δορυφόρους του. Ποιος θα ξεχάσει εκείνη την άθλια ανακοίνωση της Ρωσίας, πέρυσι, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σοβαρό. Διότι η Λευκωσία δεν είχε συζητήσει την πιθανότητα δημιουργία αμερικανικής βάσης στο νησί. Αλλού στόχευε. Και θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και μία άλλη παράμετρο. Ποια χώρα θέλει να διαλύσει το  ΝΑΤΟ, και μάλλον τα καταφέρνει λόγω της Τουρκίας; Ποια χώρα δεν θέλει να χάσει την επιρροή της στη Μεσόγειο. Την απάντηση ξέρουν και τα νήπια… Είναι η Ρωσία.

Γιατί, λοιπόν, να μη βρίσκεται πίσω από τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Μόσχα; Και αυτό λόγω της προσπάθειας της να μην παραδώσει τη Μεσόγειο στην Αμερική. Σε αυτή την περίπτωση, η Κύπρος απλά βρίσκεται ανάμεσα στα θηρία, τα οποία δεν υπολογίζουν τίποτα.

Η σημερινή Τουρκία είναι νευρική και προβληματική. Οι πιέσεις που δέχεται από την Αμερική είναι αφόρητες και δρα και αντιδρά με τρόπο που θα μπορούσε να ξεκινήσει -λόγω και απερισκεψίας- ένα πόλεμο. Δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μία σύγκρουση θα καταστρέψει και το δικό της τουρισμό και θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της. Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ δύναμη ειρήνης και γι’ αυτό έχουν ευθύνη και οι Αμερικανοί.

Οι κινήσεις της Τουρκίας θα εξαρτηθούν και από την πρόοδο -που μέχρι τώρα δεν υπάρχει- στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Μιλώντας πάντα με τα σημερινά δεδομένα, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ρήξη, αν και για να αναλύσεις την παρούσα κατάσταση χρειάζεται κανείς να είναι ψυχίατρος.

Τα πράγματα αλλάζουν στην περιοχή μας και οι καλοί παίκτες δεν θα διακινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους, επειδή οι Τούρκοι ξαφνικά αντιμετωπίζουν …υπαρξιακά προβλήματα…

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή: hellasjournal.gr

Ανατολική ΜεσόγειοςΤουρκίακυπριακή ΑΟΖΗΠΑΜεσόγειος