Οι ευρωσκεπτικιστές μένουν Ευρώπη αλλά θέλουν να την αλλάξουν
Έρη ΠανσεληνάΤο ναυάγιο του Brexit έχει αναγκάσει τον ακροδεξιό εφιάλτη σε στροφή 180 µοιρών στην (αντι) ευρωπαϊκή του πολιτική. Οι ευρωσκεπτικιστές της Ευρώπης όχι µόνο δεν ζητούν πλέον αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά οργανώνονται σε µπλοκ µε πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, και σε µια προσπάθεια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους µία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές.
Παρά το κοινό µέτωπο που επιχειρούν να σχηµατίσουν τα 12 εθνικιστικά κόµµατα που προσέρχονται σήµερα στην ακροδεξιά σύνοδο κορυφής στο Μιλάνο, µε κοινές θέσεις στο Μεταναστευτικό και το µέλλον της ΕΕ, µεγάλο «αγκάθι» στην επίδοξη συµµαχία είναι το ζήτηµα της Ρωσίας (και αµέσως επόµενο η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν). Αλλάζοντας τη στρατηγική τους εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο Σαλβίνι και η Λεπέν, της οποίας ο «Εθνικός Συναγερµός» εµφανίζεται οριακά πρώτος στην πρόθεση ψήφου στη Γαλλία, υπόσχονται τώρα στους ψηφοφόρους τους ένα ακροδεξιό µπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο µε στόχο να αλλάξουν την Ευρώπη εκ των έσω.
Ισχυρές χώρες
«Η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή παρά µόνο αν οι χώρες είναι ισχυρές» υποστήριξε η Λεπέν παραµονές της συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα της Λοµβαρδίας και κάνει λόγο, όπως και ο αρχηγός της ιταλικής Λέγκας, για µια «Ευρώπη των εθνών και των συνεργασιών». Αυτό που φιλοδοξούν οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες είναι να σχηµατίσουν µια υπεροµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα οµάδα του «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (σε αυτή συµµετέχουν και το φλαµανδικό Vlaams Belang του Βελγίου και το αυστριακό FPO) αλλά µε την προσθήκη και νέων κοµµάτων από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερµανία» (AfD).
Ωστόσο, τη στήριξη του Σαλβίνι και της Λεπέν στη Μόσχα (υπενθυµίζεται ότι ο πρώτος εµφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο µε µπλουζάκι Βλαντιµίρ Πούτιν και η τελευταία έχει στηρίξει την προσάρτηση της Κριµαίας και το κόµµα της έχει λάβει δάνειο από τη Ρωσία) δεν τη συµµερίζονται ακροδεξιά κόµµατα της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, για τα οποία η Ρωσία είναι γεωστρατηγικός αντίπαλος. «Ανησυχούµε πολύ για τη ρωσική επιθετικότητα. Μια τραυµατισµένη αρκούδα είναι επικίνδυνη» είχε αναφέρει τον περασµένο µήνα ο ∆ανός ευρωβουλευτής Αντερς Βίστισεν, του Λαϊκού Κόµµατος ∆ανίας. Το πολωνικό κυβερνών Κόµµα Νόµου και ∆ικαιοσύνης (PiS), του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, αντιπροσωπεύει το µεγαλύτερο τµήµα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς που αναµένεται να µείνει εκτός της οµάδας του Σαλβίνι.
Παρόλο που ο αρχηγός της Λέγκας επιχείρησε να τον µεταπείσει µε ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Βαρσοβία, ο Καζίνσκι θέλει να αποφύγει τη συµµαχία µε οποιονδήποτε φιλορώσο πολιτικό, µε πρώτο και καλύτερο τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορµπαν. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει υποσχεθεί συνεργασία µε τον Σαλβίνι µετεκλογικά και το κόµµα του Fidesz µπορεί να ενταχθεί στην ακροδεξιά υπεροµάδα αν αποµακρυνθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα µετά τις 26 Μαΐου.
\Πάντως το PiS έχει αποκλείσει και την όποια συνεργασία µε τη Λεπέν, αφενός λόγω των δεσµών της µε τη Μόσχα και αφετέρου λόγω της «πιο ακραίας ιδεολογίας της στα κοινωνικά ζητήµατα». Και το ακροδεξιό κόµµα της Εσθονίας EKRE έχει µεν δηλώσει ότι θα ενταχθεί στη συµµαχία του Σαλβίνι και της Λεπέν, ωστόσο η συνεργασία τους θα περιπλεχθεί λόγω της αντιρωσικής του στάσης. Ερώτηση για δάνειο Εκπρόσωπος του κόµµατος ανέφερε την περασµένη εβδοµάδα ότι µετά τις εκλογές, εφόσον το ΕΚRE εκλέξει ευρωβουλευτές, θα ρωτήσει την αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς για το δάνειο που έλαβε από τη Ρωσία. «Καταλαβαίνουµε τη στάση τους. ∆εν είναι το 25% του πληθυσµού τους Ρώσοι ούτε έχουν 50 χρόνια κατοχής» ανέφερε ο βουλευτής του EKRE Γιακ Μάντισον, που σηµείωσε ότι ακολουθούν τη λογική του «συµφωνούµε ότι διαφωνούµε».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ