Έφτασε η ώρα των ευρωεκλογών: Ζαλισμένη η ΕΕ αναζητεί πυξίδα
Γιώργος ΣκαφιδάςΜε το βλέµµα στραµµένο περισσότερο εντός παρά εκτός των συνόρων και τη Βρετανία να παίρνει «κανονικά» µέρος στην εκλογική διαδικασία, αν και προς αποχώρηση η ίδια ήδη από το 2016, εκατοντάδες εκατοµµύρια ψηφοφόροι προσέρχονται ξεκινώντας από σήµερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους συνολικά 751 βουλευτές του επερχόµενου νέου Ευρωκοινοβουλίου.
Οι πολίτες σε Ηνωµένο Βασίλειο και Ολλανδία ψηφίζουν σήµερα, µε τους Ιρλανδούς να ακολουθούν αύριο µαζί µε τους Τσέχους, που θα ψηφίζουν όµως για δύο ηµέρες, και τις υπόλοιπες χώρες να παίρνουν σειρά για το διήµερο 25-26 Μαΐου, ενώ τα τελικά αποτελέσµατα αναµένεται να ανακοινωθούν όλα µαζί το βράδυ της Κυριακής.
Η ώρα της αλήθειας, µε άλλα λόγια, έφτασε για την Ενωµένη Ευρώπη σε επίπεδο συνολικό (27+1) αλλά και για κάθε κράτος-µέλος χωριστά. Οι ευρωεκλογές λειτουργούν, άλλωστε, πια εκ των πραγµάτων ως ανεµοδείκτης πολιτικών εξελίξεων, όχι µόνο στην Ελλάδα εν όψει των βουλευτικών εκλογών (την τελική ηµεροµηνία διεξαγωγής των οποίων αναµένεται να µάθουµε το βράδυ της Κυριακής) αλλά και στα λοιπά ευρωπαϊκά κέντρα, φανερώνοντας τάσεις.
Κρίνοντας πάντως από τις δηµοσκοπήσεις, τα µηνύµατα που εκπέµπονται µοιάζουν ανάµεικτα, καθώς άλλες χώρες κινούνται ακροδεξιά (βλέπε Ιταλία), άλλες κεντροαριστερά (Ισπανία, Πορτογαλία) και άλλες προς πιο… πράσινες κατευθύνσεις (Γερµανία), ενώ υπάρχουν και εκείνες που δείχνουν διχασµένες (βλέπε Γαλλία).
Πράσινη η Γερμανία
Στη Γερµανία, την καλούµενη και ατµοµηχανή της Ευρώπης, ο άνεµος της πολιτικής αλλαγής φαίνεται πια να πνέει ούριος µόνο για τους Πράσινους, που βρίσκονται άλλωστε ήδη από πέρυσι (και τις κρατιδιακές εκλογές σε Βαυαρία, Εση κ.α.) σε ανοδική πορεία. Με βάση τις σφυγµοµετρήσεις, υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα οι Πράσινοι να έρθουν την ερχόµενη Κυριακή δεύτεροι µε ποσοστό γύρω στο 18%-19% (από 10,7% που είχαν το 2014), πάνω δηλαδή από τους Σοσιαλδηµοκράτες (SPD), που εµφανίζονται να συγκεντρώνουν πέριξ του 17% (από 27,3% το 2014). Εάν συµβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά µετά τον Β’ Παγκόσµιο που το SPD µένει εκτός κορυφαίας δυάδας σε παγγερµανική εκλογική αναµέτρηση, όπως σηµειώνει σε σχετικό δηµοσίευµά της η «Deutsche Welle». Απώλειες αναµένονται, ωστόσο, και για τα κόµµατα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), που διατηρούν µεν την πρωτιά, αλλά µε ποσοστά κοντά στο 30%, από 35,3% που είχαν λάβει το 2014. Ανεβασµένη, πλην όµως όχι πολύ, εµφανίζεται στον αντίποδα η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD), τα ποσοστά της οποίας χτυπούν ταβάνι κοντά στο 12% (από 7,1% που είχε λάβει η ίδια παράταξη το 2014).
Για τον Ματέο Σαλβίνι βέβαια από την άλλη στην Ιταλία, υπό την ευρωπαϊκήοµπρέλα του οποίου έχει ενταχθεί και το γερµανικό AfD, το µέλλον πλέον διαγράφεται ανησυχητικά θριαµβικό. Η ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι εµφανίζεται, συγκεκριµένα, να προηγείται στις δηµοσκοπήσεις µε ποσοστά άνω του 30%, αφήνοντας αρκετά πιο πίσω (κοντά στο 22%) το Κίνηµα 5 Αστέρων (M5S) και το ∆ηµοκρατικό Κόµµα (PD). Συγκριτικά, στις προηγούµενες ευρωεκλογές του 2014, η Λέγκα (τότε Λέγκα του Βορρά) είχε λάβει µόλις… 6,15% και το ∆ηµοκρατικό Κόµµα σχεδόν 41%.
Ντέρµπι στη Γαλλία
Εκεί που αναµένεται, ωστόσο, το µεγαλύτερο ντέρµπι την ερχόµενη Κυριακή είναι στη Γαλλία, ανάµεσα στον κεντρώο ευρωπαϊστή Εµανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν. Αµφότεροι Μακρόν και Λεπέν εµφανίζονται να κινούνται µεταξύ 22% και 24%, µε τον λεπενικό Εθνικό Συναγερµό (πρώην Εθνικό Μέτωπο) να διατηρεί ωστόσο στην πλειονότητα των δηµοσκοπήσεων ένα µικρό προβάδισµα έναντι του µακρονικού «La République En Marche!».
Σε χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία από την άλλη, τα δεδοµένα δείχνουν καλύτερα για την Κεντροαριστερά, που εµφανίζεται να παραµένει πρώτη δύναµη, µε τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία να συγκεντρώνουν κοντά στο 30% (από 23% το 2014) και τους Σοσιαλιστές (PS) του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία να κινούνται σταθερά πάνω από το 33% (από 31,5% το 2014). Ειδικότερα στην Ισπανία, οι απώλειες διαφαίνονται µεγάλες για το άλλοτε κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόµµα (PP), που πλέον κινείται κάτω από το 20% (ενώ στις εκλογές του 2014 είχε λάβει 26,1%). Στον αντίποδα, τόσο οι κεντροδεξιοί Ciudadanos όσο και το ακροδεξιό VOX (που παίρνει µέρος για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές) αναµένεται να αυξήσουν σηµαντικά τα ποσοστά τους, οι πρώτοι κοντά στο 15% (από 3,2% το 2014) και το δεύτερο κοντά στο 8%.
Μέσα σε όλα αυτά, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται φυσικά και τα εκλογικά αποτελέσµατα στην Αυστρία, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων µε τις παραιτήσεις-αποχωρήσεις υπουργών του ακροδεξιού Κόµµατος Ελευθερίας (FPO), ο επίσης παραιτηθείς πρώην ηγέτης του οποίου, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, βρέθηκε προ ηµερών στο επίκεντρο κολοσσιαίου σκανδάλου. Πάντως πριν από το σκάνδαλο, το FPO εμφανιζόταν κοντά στο 23%.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»