Κόσμος|24.05.2019 17:01

Ευρωεκλογές 2019: Ο «χάρτης» στη Γερμανία – Οι αριθμοί – Τα προγνωστικά

Newsroom

Η μετανάστευση και το προσφυγικό, η πολιτική για το κλίμα, η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η θέση της Ευρώπης στον διεθνή ανταγωνισμό και οι πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας από τις πλέον ψύχραιμες και «πολιτικές» προεκλογικές περιόδους των τελευταίων χρόνων για τη Γερμανία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα κόμματα δεν διανύουν και εδώ μεταβατική φάση ούτε ότι την Κυριακή δεν διακυβεύονται πολλά και για το εσωτερικό της χώρας.

Οι ευρωεκλογές στην Γερμανία σε αριθμούς

Έδρες για τα γερμανικά κόμματα: 96

Εκλογικές περιφέρειες: 1

Συνδυασμοί: 41

Υποψήφιοι: 1380 (479 γυναίκες, 34,7%)

Εκλογικό μέτρο: Δεν υπάρχει

Μέλη εφορευτικών επιτροπών: 609.000

Όριο ηλικίας: 18 έτη

Εκλογικά κέντρα: 72.000

Επιστολική ψήφος: Μέχρι και τις 24.6.2019 ή και τις 26.5.2019 σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Ωράριο ψηφοφορίας: 08:00 - 18:00

Exit Polls: Στις 18:00

Έναρξη ροής επίσημων αποτελεσμάτων: 23:00 (όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ)

Τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι θα είναι ίσως ο μοναδικός κερδισμένος από την μεθαυριανή αναμέτρηση. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) βρίσκεται στο 29-30%, μακριά από το 35% του 2014, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναμένεται να υποστεί τις σημαντικότερες απώλειες, καθώς εκτιμάται κοντά στο 16%, πάνω από 10 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Οι Πράσινοι φιλοδοξούν να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν ποσοστά κοντά στο 18%, εντυπωσιακά πάνω από το 10% του 2014. Ενισχυμένη θεωρείται ότι θα βγει από την αναμέτρηση και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία υπολογίζεται στο 12%, πέντε μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένεται να διπλασιάσουν το ποσοστό του 2014 (3,3%), με τις δημοσκοπήσεις να εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσουν άνω του 6%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) είναι σταθερή κοντά στο 7%. Λόγω της απουσίας εκλογικού μέτρου, ευρωβουλευτή μπορούν ωστόσο να εκλέξουν και μικρότεροι σχηματισμοί. Το 2014 εξελέγησαν έξι ευρωβουλευτές εκτός των έξι μεγαλύτερων κομμάτων: ένας από το Οικολογικό - Δημοκρατικό Κόμμα (ÖDP), ένας από «Το Κόμμα» (Die Partei), ένας από το «Μπλε Κόμμα» (Die Blaue Partei), μία από τους Πειρατές, μία από τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και ένας από την Ομάδα C. Το χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε κόμμα το οποίο εξέλεξε εκπρόσωπο ήταν 0,1%.

Μια σατιρική εκπομπή κι ένας Έλληνας

Ήδη από τις προηγούμενες ευρωεκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται «Το Κόμμα» (Die Partei, 0,6%), με επικεφαλής και μοναδικό ευρωβουλευτή τον Μάρτιν Σόνεμπορν, πρώην βασικό στέλεχος της πιο επιτυχημένης σατιρικής εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Για την εργασία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων, την προώθηση των ελίτ και για την βασική δημοκρατική πρωτοβουλία»: έτσι περιγράφει Το Κόμμα τις αρχές του και σατιρίζει χωρίς έλεος τα κόμματα του κατεστημένου. Ο ίδιος ο Σόνεμπορν, προσκεκλημένος πρόσφατα στην παλιά του εκπομπή, δήλωσε ότι στις δημοσκοπήσεις (οι οποίες το υπολογίζουν κάτω από το 1%) απέχουν «μόλις» 15 μονάδες, «με τάση μείωσης - από την πλευρά του SPD»). Παρά την κωμική διάσταση των θέσεων και των συνθημάτων του, Το Κόμμα συχνά αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες - πάντα με χιούμορ -, όπως αυτή η οποία κατέληξε το 2017 στην κατάργηση ενός «παραθύρου» για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Με συνδυασμό στην Γερμανία συμμετέχει στις ευρωεκλογές και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με το κόμμα του DiEM25, φιλοδοξώντας να επωφεληθεί από την απουσία εκλογικού μέτρου, που επιτρέπει και σε πολύ μικρά κόμματα να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

Η Βρέμη κρίνει τις εξελίξεις στο SPD

Επί δεκαετίες η Βρέμη θεωρείτο το κέντρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Γερμανία. Στις εκλογές της Κυριακής ωστόσο το SPD κινδυνεύει - για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 70 χρόνια - να χάσει την πρώτη θέση, πυροδοτώντας ενδεχομένως ραγδαίες εξελίξεις για την ηγεσία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WELT, στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Bundestag ετοιμάζεται «ανταρσία» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες. Ο πήχης για την κυρία Νάλες έχει τεθεί στο 20% στις Ευρωεκλογές και στην διατήρηση της πλειοψηφίας στην Βρέμη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μεθαύριο το βράδυ θα έχουν χαθεί και οι δύο στόχοι, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει τριγμούς στην καρέκλα της αρχηγού - αρχικά από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συζήτηση για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να επανέλθει, αν και είναι βέβαιο ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές.

Το μέλλον της 'Ανγκελα Μέρκελ

Παρά το γεγονός ότι η Καγκελάριος έχει ευθέως δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει κανένα πολιτικό πόστο μετά τη λήξη της θητείας της, η συζήτηση σχετικά με το εάν θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει ζωντανή. Η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων σχεδόν απ' άκρη σ΄ άκρη της ηπείρου και ασφαλώς η ένδεια σε πολιτικό προσωπικό, καθιστούν την 'Αγγελα Μέρκελ την καταλληλότερη - αν όχι την μοναδική - επιλογή.

Η ίδια δήλωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία της στην Καγκελαρία έως το 2021, κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί και το 60% των Γερμανών. Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί της επόμενης μέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βαρύνουν σημαντικά στην απόφασή της, με σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, να την ωθούν σχεδόν επιτακτικά προς τις Βρυξέλλες.

ΕυρωεκλογέςΓερμανία