Κόσμος|24.05.2019 18:45

Βρετανία: Τα κλάματα της Μέι και οι παραιτήσεις των πρωθυπουργών (pics & vids)

Newsroom

Η δακρυσμένη εικόνα της Τερέζα Μέι έκανε μέσα σε λίγες ώρες το γύρο του κόσμου. Το τέλος εποχής για την δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας είναι γεγονός καθώς το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον βρετανικό λαό έξω από την Downing Street ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία στις 7 Ιουνίου. 

Η παραμονή της στον αριθμό «10» συνδυάστηκε από θύελλα μιας και κλήθηκε να διαχειριστεί τα απόνερα του δημοψηφίσματος για το Brexit το οποίο ακόμα και σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά παραμένει μετέωρο καθώς κανείς δεν ξέρει πότε και εάν θα γίνει. 

«Μου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί κάποιος νέος πρωθυπουργός της διαδικασίας του Brexit. Επομένως, ανακοινώνω ότι θα παραιτηθώ από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου» είπε στο διάγγελμά της η Μέι.

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ολοκληρωθεί το Brexit» τόνισε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε τρεις φορές να υλοποιήσει τη βούληση των πολιτών της και λυπάται που δεν τα κατάφερε. «Έκανα τα πάντα για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν την συμφωνία», συνέχισε αναφερόμενη στις πολλές και αποτυχημένες προσπάθειές της να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες. «Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Προσπάθησα τρεις φορές. Θεωρώ ότι ήταν σωστό που επέμεινα». 

«Δεν αποχωρώ με κακιά βούληση αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» κατέληξε και ξέσπασε σε κλάματα. Παράλληλα η κ. Μέι είπε ότι ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις την Βασίλισσα Ελισάβετ ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός της. 

Ας δούμε πως παραιτήθηκαν κάποιοι από τους προκατόχους της Τερέζα Μέι

Το τραγούδι του Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έμεινε στην Downing Street από το 2010 έως και το 2016. Αποχώρησε λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Κατά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργική κατοικία ακούστηκε να τραγουδάει στον εαυτό του!

Κάποιοι σκέφτηκαν ότι οι στίχοι έμοιαζαν με το μουσικό θέμα της αμερικανικής σειράς Η Δυτική Πτέρυγα, ενώ άλλοι σκέφτηκαν ότι ίσως ήταν το «Air» του Μπαχ.

Ο χαμογελαστός Τόνι Μπλερ

Ο Τόνι Μπλερ παρέμεινε στην πρωθυπουργία για 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1997 μέχρι και το 2007. Η δημοτικότητά του κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την τελευταία τριετία της πρωθυπουργίας του. Όταν ανακοίνωσε ότι παραιτείται είπε χαμογελαστός ότι ήταν δύσκολη η απόφασή του.

Η δακρυσμένη Μάγκι

Τα δάκρυα της Μέι θύμισαν ένα αντίστοιχο περιστατικό 29 χρόνια πριν. Η Μάρκαρετ Θάτσερ αποχωρεί μετά από 11 χρόνια από την πρωθυπουργία. Παρά το γεγονός ότι διατήρησε την ψυχραιμία της όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητό της και ξέσπασε σε κλάματα.

BrexitΤερέζα Μέι