Για πρώτη φορά δημιούργησαν τη «Μάγκνα Κάρτα» των σεισμών
NewsroomΓια πρώτη φορά -σε πανευρωπαϊκή κλίμακα- μια επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Δρ. Αθανάσιο Γκανά, παρήγαγε χάρτες τεκτονικής παραμόρφωσης.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τεράστιο ενδιαφέρον για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αλλά και την ερμηνεία και παρακολούθηση των γεωδυναμικών μεταβολών στην επιφάνεια του πλανήτη Γη έχει η χαρτογράφηση της τεκτονικής παραμόρφωσης.
Πώς προκύπτει η παραμόρφωση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραμόρφωση προκύπτει από τις αλλαγές που επιφέρουν στην ελαστική λιθόσφαιρα (στερεό φλοιό και ανώτερο μανδύα) οι τάσεις που αναπτύσσονται λόγω της τεκτονικής των πλακών.
Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε χρήση τεκτονικών ταχυτήτων από 452 μόνιμους σταθμούς GNSS, τις οποίες επεξεργάστηκε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Με χρήση πακέτων ανοικτού λογισμικού, έγινε ο υπολογισμός των κυρίων αξόνων της ανηγμένης παραμόρφωσης, της διατμητικής παραμόρφωσης και άλλων παραμέτρων.
Σε μεγάλες περιοχές της ευρασιατικής πλάκας, όπου η σεισμικότητα είναι αραιή έως ανύπαρκτη (π.χ. Βόρεια Γαλλία, Πολωνία κ.λπ.) ο ρυθμός της παραμόρφωσης είναι μικρός (10-20 ns/yr) έως αμελητέος (1-2 ns/yr). Από την άλλη, σε περιοχές μεγάλης σεισμικότητας όπως η κεντρική Ελλάδα και η κεντρική Ιταλία η παραμόρφωση μετρήθηκε μεταξύ 50-150 ns/yr. Αυτά τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αντίστοιχα αποτελέσματα για Ελλάδα και Ιταλία, άλλων ομάδων, που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της