Κόσμος|12.11.2018 18:48

Νεκρός Βρετανός από δάγκωμα γάτας

Newsroom

Από λύσσα πέθανε ένας Βρετανός μετά από δάγκωμα γάτας. Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας, που συστήνει στους τουρίστες να τηρούν τις οδηγίες για τον εμβολιασμό, το περιστατικό συνέβη στο Μαρόκο. 

Τον άνδρα δάγκωσε μια γάτα πριν από αρκετές εβδομάδες και δεν του χορηγήθηκε αμέσως θεραπεία. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας δεν έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, Τζίμι Γουάιτγουορθ, τα συμπτώματα της λύσσας στον άνθρωπο εμφανίζονται «δύο έως τρεις μήνες», μετά τη μόλυνση από τον ιό.

«Όμως αυτό μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα, γι΄ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να ζητάμε ιατρική βοήθεια σύντομα και να εμβολιαζόμαστε» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής δεν εμβολιάστηκε εγκαίρως». 

Η λύσσα «επηρεάζει το νευρικό σύστημα, ιδίως τον εγκέφαλο και στο τελικό στάδιο προκαλεί πλήρη παράλυση, κατόπιν τον θάνατο», εξήγησε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

«Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, όμως πρέπει να χρησιμοποιηθούν πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ένα κρούσμα λύσσας, από την οποία νόσησε ένας άνδρας μετά το δάγκωμα νυχτερίδας, καταγράφηκε στη Σκωτία το 2002.

Το διάστημα 2000-2017, άλλοι πέντε άνθρωποι, κάτοικοι της Βρετανίας, νόσησαν από λύσσα αφού «εκτέθηκαν σε ένα μολυσμένο ζώο στο εξωτερικό».

«Η λύσσα συναντάται ευρέως σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ασία και την Αφρική», προειδοποιεί ο βρετανικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

«Όλοι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα λύσσας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγουν τις επαφές με σκύλους, γάτες και άλλα ζώα και να ζητούν συμβουλές σχετικά με την αναγκαιότητα ενός εμβολίου πριν από το ταξίδι τους». 

Μαρόκογάταλύσσα