Η Τουρκία ετοιμάζει συμφωνία με τη Λιβύη για ΑΟΖ
Μαρία ΖαχαράκηΩς το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και επίσης σημαίνει και κάτι άλλο αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τη «ΧαμπέρΤουρκ».
«Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».
Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο στη μεγάλη σε αντίκτυπο ιστοσελίδα στην τουρκική κοινή γνώμη, Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θεωρεί μάλιστα ότι η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο αν η Τουρκία ανακοινώσει ΑΟΖ, ενώ επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν κατ' αρχάς συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς».
Όλες αυτές οι διεργασίες πάντως στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι που ωθεί την Τουρκία στο να προχωρά επίσης τα σχέδιά της για εγκατάσταση λιμανιού στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ‘εισβολή’ στις ενεργειακές θαλάσσιες ζώνες της στην ανατ. Μεσόγειο. Ήδη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υποβάλει τις αναφορές του στο υπουργείο Εξωτερικών για τη ναυτική βάση.
Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, φυσικά οι Ε/Κ δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και να συμφωνήσουν να τις διεξάγουν από κοινού με το ψευδοκράτος
Τουρκικός Τύπος για Αμμόχωστο: Μας προκαλούν στην Κύπρο
Ως τουρκικό αντιπερισπασμό παρουσιάζουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων την απόφαση του ψευδοκράτους για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Απέναντι στις πιέσεις της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανοίγει τα Βαρώσια, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ.
Γενί Σαφάκ: Τώρα εσείς σκεφτείτε
Ενάντια στην περικύκλωση στην ανατ. Μεσόγειο, εμείς ανοίγουμε τα Βαρώσια - Τρανό παράδειγμα ότι Τουρκία και ΤΔΒΚ δεν κάνουν πίσω.
Τουρκιέ - Μας προκαλούν στην Κύπρο
Ο Γιαβούζ κατεβαίνει στη Μεσόγειο, τα Βαρώσια ανοίγουν
Ακσάμ - Απέναντι στον εκβιασμό, κίνηση Βαρώσια
Η ΤΔΒΚ απαντά στην Ελλάδα και τους Ε/Κ που την πιέζουν με κυρώσεις στην Ε.Ε. με άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπεραμύνθηκε, χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι την παλιά αίγλη της.
«Τα Βαρώσια, που σήμερα αποτελούν πόλη-φάντασμα, θα γίνουν και πάλι Λας Βέγκας. Παλαιότερα τα Βαρώσια ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες, όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν. Στα Βαρώσια θα έρθουν και πάλι οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία και τα Κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι «θα καθοριστεί ξανά το νομικό καθεστώς στην περίκλειστη πόλη», υποστηρίζοντας ότι εκεί υπάρχουν και οθωμανικές περιουσίες οι οποίες ανήκουν στη Διεύθυνση Βακουφίων των Τουρκοκυπρίων. «Οι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα μπορούν να έρθουν να ζήσουν στην περιοχή» ανέφερε λέγοντας πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται για την απόφαση αυτή. «Πρόκειται για έναν μεγάλο δρόμο. Μπροστά μας έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου. Μετά την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Ερτζάν (Τύμπου) θα αυξηθούν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση του τουρισμού» σημείωσε.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ