Κόσμος|23.06.2019 22:17

Ματέο Σαλβίνι: Έτοιμος για πόλεμο με την Ευρωζώνη

Γιώργος Σκαφιδάς

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Μπόρις Τζόνσον έσταζε ευρωσκεπτικιστική χολή από τις Βρυξέλλες, αρκετά χιλιόµετρα νοτιότερα, ένας άλλος νεαρός, ονόµατι Ματέο Σαλβίνι, έµπαινε στις τάξεις της νέων της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά… κηρύττοντας την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιταλίας από τη Ρώµη. Σχεδόν 30 χρόνια µετά, η Λέγκα του Βορρά έχει πια µετονοµαστεί σε σκέτο Λέγκα για να µπορεί να απευθύνεται σε όλους τους Ιταλούς.

Οσο για τον Σαλβίνι, έχει πλέον ως ηγέτης της Λέγκας-σκέτο πάρει θέση στον «θρόνο» του στο υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώµη, συγκυβερνώντας την Ιταλία ήδη από το καλοκαίρι του 2018 µαζί µε ένα κόµµα του ιταλικού Νότου, όπως είναι το Κίνηµα Πέντε Αστέρων του µόλις 32χρονου Λουίτζι ντι Μάιο.

Γέννηµα-θρέµµα Μιλανέζος, ο 46χρονος Σαλβίνι έχει περάσει µεγάλο µέρος του ενεργού πολιτικού του βίου όχι στην Ιταλία, αλλά στις Βρυξέλλες, ως ευρωβουλευτής ο ίδιος µε τα χρώµατα της Λέγκας για συνολικά περίπου έντεκα χρόνια (2004- 2006, 2009-2018). Είναι άξιο απορίας πώς ορισµένοι από τους µεγαλύτερους ευρωσκεπτικιστές (Ματέο Σαλβίνι, Νάιτζελ Φάρατζ) έχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες παίρνοντας µισθό από το Ευρωκοινοβούλιο µιας Ενωσης την οποία κατά τα άλλα υποτίθεται ότι απορρίπτουν.

Με τον «αέρα» του 34,3%

Ενισχυµένος από το οµολογουµένως θριαµβικό 34,3% που έλαβε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αλλά και από τις δηµοσκοπήσεις που τον εµφανίζουν σταθερά µπροστά µε ποσοστά άνω του 30%, ο Σαλβίνι πλέον τρίζει τα δόντια στις Βρυξέλλες, διαµηνύοντας ότι πρόκειται να αλλάξει την ΕΕ εκ των έσω, συνεπικουρούµενος µάλιστα και από δυνάµεις όπως είναι ο Εθνικός Συναγερµός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το γερµανικό AfD κ.ά.

Οι άµεσες προτεραιότητες, ωστόσο, για τον Σαλβίνι είναι άλλες, καθώς εκείνος συγκρούεται µε την ΕΕ σε µια προσπάθεια να κάµψει όσα προβλέπονται υπό το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο ηγέτης της Λέγκας επιµένει να προωθεί φοροελαφρύνσεις (έναν ενιαίο φόρο εισοδήµατος), αψηφώντας τις Βρυξέλλες που τον καλούν να συγκρατήσει έλλειµµα και χρέος, απειλώντας τον µάλιστα ακόµη και µε ένα πρόστιµο ύψους 3,5 δισ. ευρώ για παραβίαση των δηµοσιονοµικών κανόνων της ΕΕ.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοείται. Αντιθέτως, λέγεται πως ίσως επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί την κόντρα του µε την ΕΕ για να ανατρέψει εκ των έσω την τρέχουσα ιταλική συγκυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο (αντί για το 2023 που είναι κανονικά προγραµµατισµένο).Απώτερος στόχος του; Η Λέγκα να επανεκλεγεί στην εξουσία µε υψηλότερο ποσοστό και εν συνεχεία, αφού πρώτα συµπήξει κυβέρνηση όχι µε το Κίνηµα Πέντε Αστέρων αλλά µε ενδεχοµένως κάποιον άλλον κυβερνητικό εταίρο (το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας κ.ά.), να περάσει έως το τέλος της χρονιάς τον προϋπολογισµό για το 2020.

Παράγοντες µε βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών εξελίξεων εκτιµούν ότι η Ιταλία, τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε µια αναδιάρθρωση του ούτως ή άλλως κολοσσιαίου χρέους της των 2,4 τρισεκατοµµυρίων ευρώ µέσα στα επόµενα ένα µε δύο χρόνια. Από την πλευρά του, µάλιστα, το στρατόπεδο του Ματέο Σαλβίνι, µε προεξάρχοντα τον ακραία ευρωσκεπτικιστή οικονοµολόγο Κλαούντιο Μπόργκι, διακινεί σενάρια για τη δηµιουργία παράλληλου νοµίσµατος (mini-BOT), σενάρια τα οποία µάλιστα καλωσορίζουν ως «επαναστατικά» και φασιστικές παρατάξεις της Ιταλίας, όπως για παράδειγµα η Forza Nuova.

Ματέο ΣαλβίνιΛέγκα του Βορρά