Εκρέμ Ιμάμογλου: Οι επόμενες ημέρες του στον δήμο Κωνσταντινούπολης
Ιωάννα ΚλεφτόγιαννηΟ νεοεκλεγείς δήμαρχος του Μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο «ροκ σταρ» της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας και, απ’ ό,τι φαίνεται, καταλύτης στη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα, χτες πήρε ρεπό απ΄ τη σημαία. Έπειτα από μια εξαντλητική προεκλογική περίοδο πήρε ένα off, με κατεβασμένα τηλέφωνα, για να ηρεμήσει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Κανείς δεν ξέρει τι έκανε.
Ήδη στις μόλις 18 ημέρες που μπόρεσε να είναι δήμαρχος, μετά την οριακή νίκη του κατά του υποψηφίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, Mπιναλί Γιλντιρίμ, στις δημοτικές εκλογές του Μάρτη (31/3), προέβη και σε έλεγχο των οικονομικών του δήμου, όπου ανακάλυψε το χάος, με εκατομμύρια από τα δημοτικά κονδύλια να δίνονται σε συλλόγους του κυβερνώντος AKP και συνομοσπονδίες τοξοβολίας την αδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τιμώντας επετείους νικηφόρων μαχών των Οθωμανών κατά του Βυζαντίου, διοργανώνει γιορτές τοξοβολίας.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του Ιμάμογλου, που αδημονεί να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, ως δήμαρχος και των 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Πόλης, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο δημαρχιακό Μέγαρο τις προσεχείς ημέρες;
«Η παροχή δωρεάν ψωμιού, νερού, και γάλατος στους πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (2.000 λίρες) και η ανέγερση βρεφονηπειακών σταθμών, για βρέφη και παιδιά από 0-4 ετών. Έχει ήδη γίνει η χωροθεσία στις γειτονιές, Έχει επίσης έτοιμο σχέδιο για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ, που θα λύσει το τεράστιο κυκλοφοριακό», λέει στο ethnos.gr ο συνεργάτης του Σουκρού Κουτζουκχασίν.
Εχει σχέδιο και για την ανεργία, προσθέτει, που είναι στα «κόκκινα», πρόβλημα για το οποίο έχει ήδη δώσει «εξετάσεις» ως δήμαρχος του συνοικιακού δήμου Μπεϊλίκτιζι, όπου έπαιξε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ εργοδοτών και ανέργων.
Πάντως, από την τουρκική ειδησεογραφία η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου απουσιάζει. Την μονοπωλούν η νίκη Ιμάμογλου και τα αίτιά της, η δημιουργία νέου κόμματος από τον Αλί Μπαμπατζάν -ο νέος εσωτερικός πονοκέφαλος του Ερντογάν- και η δίκη των 16 κατηγορουμένων -ανάμεσά τους και ο γνωστός φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά- για την απόπειρα ανατροπής, υποτίθεται, της κυβέρνησης, μέσω εμπλοκής τους στο κίνημα του Γκεζί Πάρκου το 2013. Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης.