Κόσμος|26.06.2019 11:43

Αυτή είναι η πρώτη πόλη που απαγόρευσε το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Newsroom

Το Σαν Φρανσίσκο έγινε την Τρίτη η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου.

Η απόφαση προτάσσει την ανάγκη δράσης μπροστά «στην εντυπωσιακή άνοδο» της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους νέους, «που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Το κείμενο που υιοθετήθηκε διευκρινίζει πως, για να πωλείται κάποιος τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Σαν Φρανσίσκο –είτε σε κατάστημα είτε μέσω διαδικτύου—, θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει την έγκριση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει κανένα.

Η απόφαση ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τον αρωματικό καπνό, όμως δεν προβλέπει ποινές για την κατοχή ή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως είχε κάνει πέρσι η Σιγκαπούρη, που έθεσε σε εφαρμογή αυστηρή απαγόρευση των προϊόντων αυτών. Οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Η Δημοκρατική δήμαρχος της φιλελεύθερης αυτής πόλης της πολιτείας της Καλιφόρνιας, η Λόντον Μπριντ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα επικυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ επτά μήνες μετά την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές του 2020. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων «βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά μας με τις διαφημίσεις τους και τα εθίζουν στη νικοτίνη», κατήγγειλε η Μπριντ πριν από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, εκτιμώντας ότι το Σαν Φρανσίσκο πρέπει «να δράσει για να προστατεύσει την υγεία των νέων».

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των νέων Αμερικανών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε κατά ενάμισι εκατομμύριο το 2018, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο πισωγύρισμα στη μάχη κατά του καπνίσματος στα λύκεια και τα κολέγια. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη και άλλα προϊόντα, όμως όχι τις ουσίες που περιέχουν τα παραδοσιακά τσιγάρα και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνες. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία των χρηστών εξακολουθούν να είναι θέμα έρευνας.

Οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων ισχυρίζονται ότι για τους ενήλικες καπνιστές, που είναι ήδη εξαρτημένοι από τη νικοτίνη, τα πλεονεκτήματα για την υγεία τους είναι ξεκάθαρα.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο επικεντρώνεται στις ανησυχίες για την έκθεση των εφήβων στη νικοτίνη, «η οποία μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους» και «επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής εξάρτησης από άλλα ναρκωτικά».

Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή νομοθεσία έχει ορίσει τα 18 ως κατώτατη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού, όμως στην Καλιφόρνια και σε άλλες δεκαπέντε πολιτείες η ηλικία αυτή έχει οριστεί στα 21 έτη. Αυτή είναι και η κατώτατη νόμιμη ηλικία για την κατανάλωση αλκοόλ και την αγορά κάνναβης, η χρήση της οποίας για ψυχαγωγικούς σκοπούς επιτρέπεται στην πολιτεία της Καλιφόρνιας από την 1η Ιανουαρίου 2018.

ηλεκτρονικό τσιγάροΣαν Φρανσίσκο