Με απειλές κατά της Ελλάδας απαντά ο Ερντογάν στη γεώτρηση της Exxon
Γιώργος ΣκαφιδάςΑυτό είναι το μήνυμα που στέλνει τα τελευταία 24ωρα η τουρκική πλευρά, σε μια προσπάθεια να φανεί ισχυρή τόσο εντός (ενάντια στην όποια αντιπολιτευτική κριτική) όσο και εκτός των συνόρων (ενάντια σε όποιους από τους «έξω» τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα τουρκικά φιρμάνια).
«Εχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Δεν θέλουμε να μπει κανείς σε περιπέτειες» διακήρυξε χθες, μιλώντας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε ανάλογο πνεύμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει τα δικά του μηνύματα μία ημέρα νωρίτερα, υπενθυμίζοντας προς όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, θα πρέπει να έχει λόγο μαζί με τους Τουρκοκύπριους όχι μόνο στον τελικό διαμοιρασμό των όποιων πόρων, αλλά ακόμη και στα προγενέστερα στάδια της σύναψης των συμφωνιών εξόρυξης και αξιοποίησης.
«Υποπτα» δημοσιεύματα
Ως ενδεικτικά των τουρκικών διαθέσεων θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και τα «ύποπτα» τουρκικά δημοσιεύματα (που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την κυπριακή κυβέρνηση), σύμφωνα με τα οποία η Λευκωσία έχει συμφωνήσει το κυπριακό φυσικό αέριο να αρχίσει μελλοντικά να μεταφέρεται στην Ευρώπη... μέσω Τουρκίας.
Το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει πλέον μια βεντάλια αμφισβητήσεων, που εκτείνεται από τα ανατολικά της Κύπρου έως την Κρήτη και τη... Λιβύη
Πάντως, είναι σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να παρενοχλήσουν τις γεωτρητικές έρευνες της αμερικανικής ExxonMobil, που ξεκινούν από ώρα σε ώρα στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπως είναι η τρέχουσα, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον, να επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
Το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προκαλέσει την Exxon δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι Τούρκοι ξαφνικά ξέχασαν τις γκρίζες διεκδικήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τουναντίον, το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει πλέον μια βεντάλια αμφισβητήσεων που εκτείνεται από τα ανατολικά της Κύπρου έως την Κρήτη και τη... Λιβύη, με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας (Χουλούσι Ακάρ) να δημοσιοποιεί δημοσίως (με γεωγραφικούς χάρτες και δηλώσεις ή διαρροές στα μίντια) τις επεκτατικές τουρκικές διεκδικήσεις, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε άλλοτε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Τουρκία «κινείται» επί του παρόντος με το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» στα ανοιχτά της Αττάλειας και με την αμερικανική πλατφόρμα «Rowan Norway» στα ανοιχτά της Μερσίνας, κάνοντας «πρόβες» γεωτρήσεων, ενώ διατηρεί και το ερευνητικό «Barbaros» στα δυτικά της Κύπρου
- Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
- Καιρός τύπου «Π» τις επόμενες μέρες, με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά ίσως με... ανταλλαγή
- Απροστάτευτα στην Ελλάδα τα παιδιά: Κακοποιείται τουλάχιστον 1 κάθε 3 μέρες - Τα συγκλονιστικά στοιχεία