Κόσμος|01.07.2019 10:09

Σύνοδος κορυφής: Δεν έχει βγει ακόμα λευκός καπνός

Μαρία Ψαρά

Ώρα 7 το πρωί. Η μέρα έχει ανατείλει από νωρίς στις Βρυξέλλες, αλλά λευκός καπνός δεν έχει ακόμη βγει από τη Σύνοδο Κορυφής. Από χθες το απόγευμα, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συνεδριάζουν για να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της ΕΕ.

Ύστερα από μαραθώνιες διμερείς επαφές και συνομιλίες που ξεκίνησαν μόλις δύο ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου, σε λίγο, οι 28 αναμένεται να καθίσουν ξανά στο τραπέζι όλοι μαζί για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Θα βγουν από το κτίριο «Αυγό» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μια απόφαση για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (την απόφαση για τον πρόεδρο του ΕΚΤ την έχουν ήδη από χθες αφήσει για αργότερα) ή θα ανακοινώσουν μία νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, παραδεχόμενοι την αδυναμία τους να καταλήξουν;

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το όνομα του Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς παραμένει στο τραπέζι ως Προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο το ΕΛΚ επιμένει να διεκδικεί όχι μόνο την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και κάποια θέση ακόμα.

Στην πραγματικότητα, η δυστοκία οφείλεται στους ηγέτες που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ – η οποία είχε αποφασιστεί στην Οζάκα, στο περιθώριο της Συνόδου των G20- δημιούργησε δύο ομάδες: αυτούς που υποστήριζαν Μ. Βέμπερ για την Κομισιόν και σε αυτούς που υποστήριζαν ότι η Κομισιόν έπρεπε να περάσει σε «χέρια» ΕΛΚ, ανεξαρτήτως αν αυτά θα ανήκαν στον Μ. Βέμπερ ή όχι.

Πολλώ δε μάλλον που στην πρόταση αυτή είχε συναινέσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ίδια η Καγκελάριος Α. Μέρκελ. Στις συζητήσεις της Ιαπωνίας, οι Φιλελεύθεροι είχαν απαιτήσει να έχουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ. Αυτό έφερε επίσης μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα.

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν «διάσπαση» και στη Σύνοδο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη διέκοψε, προκειμένου να συναντηθεί σε διμερείς επαφές με κάθε έναν από τους 28 ηγέτες. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν στις 7 το πρωί.

Πάντως, οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι τρεις ηγέτες ήταν εκείνοι που ήταν αποφασισμένοι «να μείνουν μέσα στο Συμβούλιο μέχρι να υπάρξει συμφωνία». Η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αν δεν υπάρξει τελικά λευκός καπνός, μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έχει προταθεί για τις 15 Ιουλίου.

Στο μεταξύ όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναδείξει την Τετάρτη το νέο του Πρόεδρο. Και η όποια απόφαση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον τελικό συμβιβασμό για τα πρόσωπα της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής