Ύποπτος ο πύραυλος στα Κατεχόμενα λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Μαρία ΖαχαράκηΓια γνώριμα παιχνίδια στη Μεσόγειο κάνει λόγο σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» στο πρωτοσέλιδό της, βλέποντας συνωμοσιολογικά σενάρια κατά της Τουρκίας πίσω από τον πύραυλο S-200 που έπεσε χθες στα Κατεχόμενα, αλλά και την ένταση που προέκυψε με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, «οι δυνάμεις που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά την Τουρκία από το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια της ανατολικής Μεσογείου ενεργοποιήθηκαν και πάλι. Στη ‘Βόρεια Κύπρο’ πέφτουν πύραυλοι, στη Λιβύη συνελήφθησαν 6 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι μετά τη σκληρή δήλωση της Άγκυρας αφέθηκαν ελεύθεροι».
Το δημοσίευμα της «Τουρκιγέ» βλέπει σκοπιμότητα και ύποπτα σενάρια πίσω από τον πύραυλο που έπεσε στα Κατεχόμενα. «Ο πύραυλος που πυροδοτήθηκε από τη Λαττάκεια της Συρίας έπεσε 220 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή στη Βόρεια Κύπρο. Αλλά όταν ένας πύραυλος του συστήματος S-200 χάνει το στόχο του, μετά από 35 χιλιόμετρα το σύστημα ασφαλείας παρεμβαίνει ο πύραυλος εκρήγνυται πριν φτάσει στο λάθος σημείο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και ο πύραυλος έφτασε μέχρι την ΤΔΒΚ και εξερράγη στο έδαφός της», εξηγεί η εφημερίδα.
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, «αν ο πύραυλος του S-200 ‘κυνηγούσε’ ισραηλινό αεροπλάνο και προήλθε από τη Συρία, θα ήταν λίγο αφελές να πούμε ότι αυτό συνέβη χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της Ρωσίας».
Αλλά και δεύτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, που μιλάει στην ‘Τουρκιέ’, υποστηρίζει ότι μπορεί να πρόκειται για λάθος πράγματι της συριακής πολεμικής αεροπορίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και μήνυμα προς την Τουρκία για τη ναυτική βάση που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα Κατεχόμενα λόγω της ανατ. Μεσογείου. Γιατί, σύμφωνα με τον Μιτάτ Ισίκ.
«Το μέρος που έπεσε ο πύραυλος, μεταξύ Κυρήνειας και Αμμοχώστου, είναι ο χώρος που σχεδιάζουμε να γίνει η τουρκική ναυτική βάση»
Όσον αφορά την πολεμική με τη Λιβύη, η «Τουρκιγέ» υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, κι όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε μία νέα ένταση ανοίγοντας καινούριο μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πρωτοσέλιδο της «Τουρκιέ»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άλλη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία στο πρωτοσέλιδό της σήμερα υποστηρίζει με τη σειρά της ότι ο στρατηγός Χαφτάρ στη Λιβύη αποτελεί το νέο ‘πιόνι’ των χωρών της ανατ. Μεσογείου, όπως της Ελλάδας και του Ισραήλ, προκειμένου να ‘εξοστρακίσουν’ την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ‘Γενί Σαφάκ’, η προσέγγιση της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, έβγαλε εκτός παιχνιδιού το στρατηγό Χαφτάρ που διοικεί την ανατ. Λιβύη. Όπως μάλιστα υποστηρίζει, «από αυτόν τον παραμερισμό και την ήττα του Χαφτάρ η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ».
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η δύσκολη κατάσταση τελευταία στην οποία περιέρχεται ο στρατηγός Χαφτάρ λόγω της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ελληνικό τύπο.
Ο στρατηγός Χαφτάρ έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως από τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει η Άγκυρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπλα και στρατιωτικά οχήματα. Την προηγούμενη Κυριακή οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέστρεψαν ένα τουρκικό drone στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης και συνέλαβαν 6 Τούρκους πολίτες, τους οποίους αργότερα απελευθέρωσαν. Ειδικότερα από το Μάιο και μετά δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εταιρείας του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ, πετούν συνεχώς πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, ελέγχοντας και συλλέγοντας στρατιωτικές πληροφορίες υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, σύμφωνα με το στρατηγό Χαφτάρ.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του