Κόσμος | 03.07.2019 17:18

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ποια είναι η διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν

Newsroom

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο που απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες καθώς είναι η γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε (και έζησε τα πρώτα 13 της χρόνια) στο Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο το 1978, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς ήταν στόχος ακροαριστερών τρομοκρατών της Δυτικής Γερμανίας, επιλέγοντας το «Ρόουζ Λάντσον», καθώς έμοιαζε ως περισσότερο βρετανικό. Από τότε φίλοι και συγγενείς την φωνάζουν «Röschen» (μικρό τριαντάφυλλο), το γερμανικό υποκοριστικό του βρετανικού ονόματος «Rose».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν προσχώρησε στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) το 1990 και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999 στην περιοχή του Ανόβερου. Από το 2003 ως το 2005 η φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας, Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία.

Οι πιο χαρακτηριστικές της δηλώσεις:

– «Το μέλλον των παιδιών ξεκινάει από το σπίτι τους»

– «Όπως μαθαίνουν τα παιδιά τις γλώσσες, έτσι πρέπει να μαθαίνουν και για την θρησκεία»

– «Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε»

– «Το αμοιβαίο όφελος μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών είναι αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρώπης»

Στην αγκαλιά του Χιου Τζάκμαν 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν καπνίζει, δεν πίνει αλκοόλ, τρέφεται υγιεινά και κάνει τζόκινγκ. Λατρεύει τα φρούτα και τα λαχανικά και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλλικού καφέ την ημέρα. Όταν άρχισε να αναρριχάται επαγγελματικά, αναγκάστηκε να αποχωριστεί την ξανθιά χαίτη της. Το κοντό μαλλί της έδωσε ένα πιο αυστηρό στιλ. Ο τίτλος της γοητευτικής ξανθιάς υπουργού αντικαταστάθηκε από τον τίτλο της δυναμικής Ούρσουλα, της επικρατέστερης διαδόχου της Μέρκελ.

Για τις ανάγκες τηλεοπτικού σόου στη γερμανική τηλεόραση, δεν διστάζει να μπει μέσα σε κάδο ανακύκλωσης κι ας φόραγε ψηλοτάκουνες γόβες και φόρεμα. Η Ούρσουλα δεν δίστασε επίσης να αφεθεί στα στιβαρά χέρια του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού, Χιού Τζάκμαν, ποζάροντας χαμογελαστή στο φακό. 

Politico: «Η άβολη αλήθεια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»»

Το Politico αναφέρεται στην «άβολη αλήθεια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα - θαύμα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που επελέγη για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν έχει σφοδρούς επικριτές στη χώρα της.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες και πολύγλωσση, μεγάλωσε επτά παιδιά παίρνοντας παράλληλα πτυχίο στην ιατρική, πριν βάλει πλώρη για τις κορυφαίες θέσεις της γερμανικής πολιτικής, είναι ένα άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν, με καταγωγή από τον οίκο ντερ Λάιεν, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας. Υπέρμαχη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται. «Με την πρώτη ματιά, η καταδεκτική 60χρονη υπουργός με το χαμόγελο για την κάμερα μοιάζει να είναι η τέλεια επιλογή με την απαιτούμενη εμπειρία, την πολιτική γενεαλογία και την προσωπικότητα για να χειριστεί τη δυσκολότερη αποστολή της ΕΕ. Και όμως ένα βασανιστικό ερώτημα παραμένει: Μήπως είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό;»

Στη γερμανική πρωτεύουσα, η απάντηση είναι σαφής. «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό είναι, φαίνεται, αρκετό για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter χθες (02.07.2019) το βράδυ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ένας ελκυστικός ρήτορας και δημοφιλής στα γερμανικά talk - show, η αέναη αύρα σκανδάλων γύρω από την ίδια και το υπουργείο της μεταβάλλει επί τα χείρω την άποψη των ψηφοφόρων της. Η γυναίκα που ήταν κάποτε μία εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, την περασμένη χρονιά δεν ήταν καν μέσα στους 10 πιο δημοφιλείς. Αυτό είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο το κόμμα της θα είναι παραπάνω από ευτυχισμένο να τη δει να πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Ένας άλλος λόγος είναι η αποχώρησή της από μια θέση-κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, η οποία, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα καλυφθεί από τον Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τη διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU το Δεκέμβριο. Η αναχώρηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προσφέρει στην Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ την τέλεια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία της σε μία σημαντική θέση, καταλήγει το Politico.

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Η στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την 'Ανγκελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.

ΚομισιόνΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν