Κόσμος|05.07.2019 07:50

Ρήγμα στην αμερικανική κυβέρνηση για την Τουρκία «βλέπουν» στην Άγκυρα

Μιχάλης Ιγνατίου

Το γεγονός ότι η συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα, «πήγε εξαιρετικά», σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «ρήγμα» στην αμερικανική κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του ανυπάκουου ισλαμιστή ηγέτης της Τουρκίας 

Σύμφωνα με τις πηγές οι δύο πρόεδροι έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο διευθέτησης όλων των ανοικτών θεμάτων, αλλά τονίζουν πως δεν είναι η Τουρκία αυτή που θα υποχωρήσει. Ήδη, και με βάση και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης αποδέχθηκε ως γεγονός την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Επίσης συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξασφάλισε την υπόσχεση του κ. Τραμπ ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Όπως εξηγήσαμε και χθες, οι αμερικανικοί νόμοι είναι ισχυροί και δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν όσο και αν το επιθυμεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, που σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απολαμβάνει να κάνει παρέα με δικτάτορες όπως ο κ. Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Κιμ Γιόνγκ Ουν της Βόρειας Κορέας.

Βεβαίως, οι Τούρκοι παραδέχονται ότι τους προβληματίζει η άμεση αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, που εκφράστηκε με δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal και αναδημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τα πρακτορεία Reuters και TASS. Διότι η γραφειοκρατία παραμένει στη θέση της ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που ούντα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Σύμφωνα με τους γραφειοκράτες, η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα πέραν αυτής της αγοράς του ρωσικού συστήματος. Έχουν καταγράψει να βρίσκεται η Άγκυρα απέναντι στην Αμερική σε όλα τα βασικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν τη Ρωσία και το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κίνα και την τουρκική δραστηριότητα στην Αφρική, η οποία είναι έντονα ισλαμική και αντιαμερικανική.

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε τελευταία, είναι η αντίσταση του Ερντογάν στο σχέδιο επίλυσης του Μεσανατολικού, που αποτελεί έργο του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του κ. Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ταχθεί εναντίον επειδή πιστεύει ότι εξυπηρετεί τον θανάσιμο του εχθρό, το Ισραήλ. Σημειώνουμε ότι ο κ. Κούσνερ είναι εβραϊκής καταγωγής.

Τους Αμερικανούς απασχολεί βεβαίως πάνω απ’ όλα η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, η οποία αφορά και τη στρατιωτική συνεργασία, που αναπτύσσεται ραγδαία.

Οι Αμερικανοί, είτε θα αποδεχθούν την Τουρκία, ως έχει, είτε θα συγκρουστούν με τον Ερντογάν είναι το δίλημμα που διακινείται από συντηρητικά ινστιτούτα, τα οποία έχουν προχωρήσει σε μία αντιτουρκική ατζέντα, καθώς έχουν  ξεγράψει την Τουρκία ως φίλη και σύμμαχο της Αμερικής. Βεβαίως οι αναλυτές είναι μερικές φορές υπερβολικοί και προτρέχουν, αν και ένα από τα αντικείμενά τους είναι και η «κατασκευή» πολιτικής. Επηρεάζονται τα πλείστα εξ αυτών από την κυβέρνηση του Ισραήλ και το Εβραϊκό Λόμπι και αυτό έχει τη σημασία του.

Λέγεται στην Ουάσιγκτον ότι όταν επισκέφθηκε την Αμερική τον περασμένο Απρίλιο ο γαμπρός του Ερντογάν, οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για την Τουρκία έστειλαν εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και έκαναν άπειρα τηλεφωνήματα σε «δεξαμενές σκέψης» και σε μέλη του Κογκρέσου, για να διευθετήσουν συναντήσεις μαζί του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων ήταν αρνητικές.

Όμως, φαίνεται ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Λευκό Οίκο, όπου ο κ. Ερντογάν αποκατέστησε επαφή και αυτό άλλωστε φάνηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο κ. Τραμπ ξεπέρασε και τον γνωστό εαυτό του. Βέβαια, το μεγάλο του ψέμα για τον Μπάρακ Ομπάμα, ότι δήθεν αρνήθηκε να δώσει το σύστημα Patriot στην Τουρκία κατέρρευσε πριν καν φτάσει στην Ουάσιγκτον. Η δική του κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει την αμερικανική τεχνολογία για τους Patriot στους Τούρκους, όπως ακριβώς έπραξε ο Ομπάμα. Ο κ. Τραμπ προφανώς δεν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται με καμία χώρα την τεχνολογία τους, ούτε με συμμάχους τους, όπως οι Βρετανοί.

Οι πραγματικές προθέσεις της Αμερικής θα διαφανούν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα φτάσουν στην Τουρκία οι S-400. Ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να παίζει πλέον τα επιχειρηματικά παιγνίδια του, ούτε να συγκρουστεί με το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους φίλους του στο Κογκρέσο και το Ισραήλ. Ως γνωστό, αν οι S-400 εγκατασταθούν στη νότια Τουρκία θα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το Εβραϊκό Κράτος…

Πηγή: hellasjournal.com

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ