Κόσοβο: Βανδάλισαν σερβικούς ορθόδοξους τάφους
NewsroomΠολλοί τάφοι σε σερβικό ορθόδοξο νεκροταφείο στο Κόσοβο υπέστησαν βανδαλισμούς, ενημέρωσε την Κυριακή η κοσοβάρικη αστυνομία, επεισόδιο που προστίθεται στις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, ο διάλογος των οποίων υπό την αιγίδα των Βρυξελλών έχει διακοπεί εδώ και μήνες.
«Πολλές ταφόπετρες σε ορθόδοξο νεκροταφείο στο Λίπλιαν υπέστησαν ζημιές από αγνώστους», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αστυνομία του Κοσόβου, που διευκρίνισε ότι διενεργεί έρευνα.
Πρόκειται για νεκροταφείο κοινότητας στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Σέρβων, μεταξύ των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με Σέρβους αξιωματούχους στο Κόσοβο, τους οποίους επικαλέστηκε ο Τύπος, πάνω από 20 επιτύμβιες πλάκες υπέστησαν βανδαλισμούς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kossev, βλέπει κανείς ταφόπετρες και σταυρούς να έχουν πεταχτεί στο έδαφος.
Το συμβάν προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου. «Η καταστροφή είκοσι και πλέον επιτύμβιων πλακών (...) δείχνει ότι η ιδεολογία του μίσους είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των αυτονομιστών», αναφέρει ανακοίνωση μιας υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για το Κόσοβο.
Το Βελιγράδι, που διαθέτει την υποστήριξη κυρίως της Μόσχας στο ζήτημα αυτό, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, την οποία ανακήρυξε το 2008 η αλβανική πλειοψηφία. Την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα 110 χώρες, στην πλειονότητά τους δυτικές, αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε επίσης τη «βεβήλωση των επιτύμβιων πλακών», και προέτρεψε τους ηγέτες του Κοσόβου να «αναλάβουν δράση εναντίον των πράξεων αυτού του είδους».
Οι τάφοι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είχαν ήδη υποστεί βανδαλισμό, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2018. Η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο καταγγέλλει ότι τα νεκροταφεία της γίνονται συχνά στόχοι βανδάλων.
Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κόσοβο, επί συνόλου 1,8 εκατ. κατοίκων, εκ των οποίων το 90% είναι Αλβανοί. Περίπου 40.000 από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα, στον βορρά, και οι υπόλοιποι 80.000 σε θύλακες, νοτιότερα, γύρω από τους οποίους βρίσκονται περιοχές όπου κατοικούν κοσοβάροι Αλβανοί.
Η ένταση ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι κλιμακώθηκε μετά την επιβολή επιπλέον δασμών 100% στα σερβικά αγαθά στα τέλη του 2018.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου θέτει ως όρο την αναγνώρισή της από το Βελιγράδι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Η κυβέρνηση της Σερβίας, από τη δική της πλευρά, απορρίπτει κάθε επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ πριν από την κατάργηση των επιπρόσθετων δασμών.
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου