Κόσμος|16.07.2019 11:44

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν

Μαρία Ψαρά

Τον καλύτερό της εαυτό παρουσίασε σήμερα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών που θα την κάνουν τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

Μιλώντας σε γαλλικά (αρχικά), αγγλικά και γερμανικά, η Γερμανίδα υποψήφια προσπάθησε να φανεί ενωτική, να «υποσχεθεί» ένα όραμα για το μέλλον και να δώσει έμφαση στα βασικά ζητήματα της ΕΕ: την κλιματική αλλαγή, την οικονομία, την ισότητα και τη μετανάστευση.

«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» δήλωσε μεταξύ άλλων, υποσχόμενη τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα στον ορίζοντα του 2050. Η ίδια τόνισε ότι είναι η πρώτη υποψήφια γυναίκα για την προεδρία της Κομισιόν.

Για να εκλεγεί χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου (δηλ. 50% συν μία ψήφο). Το Κοινοβούλιο προς το παρόν αποτελείται από 747 μέλη, βάσει των επίσημων ειδοποιήσεων που έχει λάβει από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τους εκλεγέντες του Μαΐου του 2019. Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο όριο αναμένεται να είναι 374 ψήφοι.

Η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη. Τα αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 9.30 ώρα Ελλάδας.

Αν εκλεγεί από τα μέλη του ΕΚ την Τρίτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος), η Φον Ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει τις ετοιμασίες για να αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής για την επόμενη πενταετία. 

Παρόλο που έχει την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν δηλώσει ότι δε θα την στηρίξουν. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι και άρα η εκλογή της θα κριθεί τελευταία στιγμή. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν επιθυμεί να εκλεγεί με την ευρωομάδα των ακροδεξιών (ID), την οποία αρνήθηκε να συναντήσει τις προηγούμενες μέρες.

Πάντως, εκ μέρους των Ελλήνων ευρωβουλευτών, τόσο ο Κώστας Αρβανίτης και ο Στέλιος Κούλογλου από την GUE, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι δε θα την στηρίξουν.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με το όραμα των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» στην ατζέντα της, φαντάζει, εκ πρώτης όψεως, ιδανική συντηρητική υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής πολιτικής: οικονομολόγος, αρθρογράφος, με δεύτερο πτυχίο ιατρικής, επτά παιδιά και άμωμη εικόνα οικογενειάρχη - πολιτικού καριέρας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης.

«Στην περίοδο της ελληνικής πιστωτικής κρίσης, η φον ντερ Λάιεν ζητούσε επίμονα, ως εχέγγυα για τα ευρωπαϊκά δάνεια της οικονομικής βοήθειας, τα ελληνικά αποθέματα χρυσού. Όταν αυτή η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και λιγότερο έντονα από την Άγγελα Μέρκελ) επέστρεψε με μια νέα ρελάνς: στρατηγικά μερίδια στις μεγάλες ελληνικές ΔΕΚΟ. Υποστηρίζοντας σθεναρά την πολιτική των διαδοχικών μνημονίων και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε εναλλακτικής λύσης για έξοδο από την κρίση, η Γερμανίδα πολιτικός θα ήταν κλασική persona non grata για τον Ελληνα πολίτη, αν δεν τον είχαν προλάβει οι Γερμανοί: σύμφωνα με την τελευταία έρευνα δημοφιλίας του Σπίγκελ, η 60χρονη υπουργός Άμυνας είναι δεύτερη… από το τέλος, μετά τον υπουργό Μεταφορών», συμπλήρωσε.

Για να καταλήξει ότι «από μένα, Ούρσουλα, είναι όχι!»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο FRANCE24 έκανε λόγο για «εκβιαστικό δίλημμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Σ. Κούλογλου ανέφερε ότι η Γερμανίδα υπουργός άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν ουσιαστικά επιλογή της Μέρκελ και του Μακρόν και τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα “δημοκρατία ή αστάθεια”. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία, αλλά ένα είδος απειλής και εκβιασμού που λέει: ή ψηφίζετε κάποιον που δεν θέλετε, ή αλλιώς θα υπάρξει αστάθεια στην ΕΕ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ Κούλογλου δήλωσε ότι είναι έτοιμος, όπως και όλη η ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), να καταψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας η ΕΕ χρειάζεται για Πρόεδρο της Επιτροπής έναν υποψήφιο που θα είναι υπέρ της αλλαγής πολιτικής για μια πιο ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη. “Αντ’ αυτού έχουμε μια υποψήφια που στηρίζει μια ΕΕ άμυνας και προωθεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας όπλων”, είπε ο Σ. Κούλογλου, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του γιατί “η ΕΕ επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, ακόμα και μετά το Brexit”.

«Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην ακρόασή της από την Σοσιαλιστική Ομάδα και να της απευθύνω κάποια ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις της σε ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας. Η παρουσία της δυστυχώς ήταν παραπάνω από απογοητευτική», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τόσο στην αρχική της παρέμβαση, όσο και στις απαντήσεις στις ερωτήσεις των συναδέλφων απέφυγε να θίξει ουσιαστικά θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έδωσε καμία απάντηση στην πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τροποποίηση των κανόνων της οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους στοχευμένες δημόσιες δαπάνες, όπως αυτές που κατευθύνονται στην παιδεία και την έρευνα. Απέφυγε επίσης κάθε δέσμευση στον τομέα της εταιρικής φορολόγησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων που πλήττει τα έσοδα του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα, δεν απάντησε στην ερώτηση πολλών συναδέλφων σχετικά με τις θέσεις της για την προσφυγική κρίση, την τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ που ρίχνει το βάρος στις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και την εισαγωγή υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων προσφύγων από τις χώρες της περιφέρειας σε άλλα Κράτη Μέλη της Ένωσης».

Και συνεχίζει: «Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η αδυναμία της να διαψεύσει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους Ευρωβουλευτές των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών, όπου συμμετέχει το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας και από Ελληνικής πλευράς το κόμμα του κ. Βελόπουλου, δεσμεύθηκε ότι θα είναι πιο ανεκτική στην τήρηση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, λόγω και των παρεμβάσεων των συγκεκριμένων κυβερνήσεων στη δικαιοσύνη και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οποιαδήποτε υποχώρηση θα ήταν πλήγμα για την Ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Και καταλήγει: «Τέλος, σχετικά με τα εθνικά μας θέματα δεν έδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, δεν αποκάλεσε τη γείτονα χώρα με την ονομασία που προέκυψε από την πρόσφατη συμφωνία, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, ούτε με την παλαιότερη προσωρινή (FYROM), αλλά σκέτο Μακεδονία. Παρά την παρέμβαση μου, λέγοντας της, ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα αυτό στην δευτερολογία της, δεν ανασκεύασε όπως είθισται. Μάλιστα, δεν απάντησε στις ερωτήσεις τόσο τη δική μου, όσο και των Κύπριων συναδέλφων, για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις παράνομες Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και να προστατεύσει ένα Κράτος Μέλος»

ΕυρωκοινοβούλιοΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκή Επιτροπή