Κόσμος|22.07.2019 11:23

Προς κυβέρνηση συνεργασίας PSOE και Podemos αλλά χωρίς τον Ιγκλέσιας

Newsroom

Έπειτα από τρεις µήνες δύσκολων διαπραγµατεύσεων, Σοσιαλιστές (PSOE) και Podemos εµφανίζονται πια να οδεύουν προς τον σχηµατισµό ενός κυβερνητικού συνασπισµού στην Ισπανία από τον οποίο ωστόσο θα απουσιάζει ο ηγέτης του Podemos, Πάµπλο Ιγκλέσιας.

Ο 40χρονος Ιγκλέσιας συµφώνησε τελικά να κάνει στην άκρη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος µέσα από ένα βίντεο που δηµοσίευσε στο Twitter, προκειµένου να µπορέσουν οι δύο παρατάξεις της ισπανικής Κεντροαριστεράς να καταλήξουν σε ένα µοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, είχε καταστήσει σαφές πως δεν επρόκειτο να δεχτεί τον Ιγκλέσιας ως υπουργό, µε τον Ιγκλέσιας αρχικά να αντιδρά και τη µεταξύ τους ρήξη να δίνει τροφή σε σενάρια ακόµη και για νέες πρόωρες εκλογές στην Ισπανία τον ερχόµενο Νοέµβριο, τις τέταρτες µέσα σε διάστηµα τεσσάρων ετών.

Στην πορεία, ωστόσο, όπως φαίνεται, ο ηγέτης του Podemos υποχώρησε προκειµένου έτσι να ανοίξει ο δρόµος για τον σχηµατισµό κυβέρνησης στην τέταρτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης, µε τη συµµετοχή όχι του ιδίου, αλλά άλλων υπουργών ή υφυπουργών προερχόµενων από το Podemos.

Μάλιστα, µεταξύ εκείνων που ετοιµάζονται να υπουργοποιηθούν λέγεται πως βρίσκεται και η Ιρένε Μοντέρο, η… σύζυγος δηλαδή του Πάµπλο Ιγκλέσιας και σηµερινή εκπρόσωπος του Podemos.

Ψήφος επιστοσύνης

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, που ήρθαν πρώτοι στις εκλογές του περασµένου Απριλίου, πρόκειται να διεκδικήσουν την ψήφο εµπιστοσύνης της νέας Βουλής την ερχόµενη Τρίτη ή Τετάρτη. Υπενθυµίζεται ότι διαθέτουν 123 έδρες σε σύνολο 350.

Εάν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, τότε αναµένεται να ακολουθήσει και µια δεύτερη την ερχόµενη Πέµπτη, στην οποία ωστόσο εκείνοι θα µπορούν να λάβουν ψήφο εµπιστοσύνης ακόµη και µε απλή πλειοψηφία επί των ψηφισάντων/παρόντων.

Ο Σάντσεθ φιλοδοξεί να «επιβιώσει» εάν όχι στην πρώτη, τότε στη δεύτερη ψηφοφορία (της ερχόµενης Πέµπτης). Για να το επιτύχει, θα χρειαστεί βέβαια και τη στήριξη «ξένων» πολιτικών δυνάµεων (του Podemos που ελέγχει 42 έδρες υπό τον συνασπισµό «Unidas Podemos», των Βάσκων εθνικιστών, ορισµένων ανεξάρτητων) αλλά και την ανοχή/αποχή βουλευτών (Καταλανών αυτονοµιστών ή/και στελεχών της ευρύτερης ισπανικής ∆εξιάς) που κανονικά θα ψήφιζαν εναντίον του.

Τη στήριξη πάντως των Καταλανών ο 47χρονος Σάντσεθ εµφανίζεται πια σε µεγάλο βαθµό να την έχει χάσει, καθώς εκείνος απορρίπτει εµφατικά ως «αντισυνταγµατικό» ένα νέο δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

PodemosΠέδρο Σάντσεθ