Κόσμος | 22.07.2019 11:27

Απειλές για αποχωρήσεις από τους Τόρις αν επικρατήσει ο Τζόνσον

Newsroom

Με… παραιτήσεις ετοιµάζονται να υποδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις κορυφαία στελέχη και υπουργοί της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης. Το όνοµα του ανθρώπου που πρόκειται να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών και την πρωθυπουργία του Ηνωµένου Βασιλείου αναµένεται να ανακοινωθεί την ερχόµενη Τρίτη 23 Ιουλίου.

Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεµι Χαντ, ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών του Ηνωµένου Βασιλείου αντίστοιχα, κοντράρονται για την ηγεσία, µε τον 55χρονο Τζόνσον, έναν πολιτικό κατά πολλούς «γραφικό», να ξεχωρίζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και µόνο στην προοπτική, ωστόσο, της επικράτησης του Τζόνσον έχουν αρχίσει ήδη να ξεσπούν αντιδράσεις υπό µορφή επαπειλούµενων παραιτήσεων.

Ο νυν υπουργός Οικονοµικών Φίλιπ Χάµοντ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται να παραιτηθεί εάν τελικώς εκλεγεί ο Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις. Για να αιτιολογήσει την απειλή του, ο Χάµοντ υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να υπηρετεί υπό έναν πολιτικό όπως ο Τζόνσον, που δηλώνει αποφασισµένος να βγάλει το Ηνωµένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόµη και χωρίς συµφωνία (no-deal) για την επόµενη ηµέρα. Ετοιµος να παραιτηθεί δήλωσε επίσης, πέρα από τον Χάµοντ, και ο νυν υπουργός ∆ικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκάουκε, µιλώντας στους «Sunday Times».

Κατά τα λοιπά, µε την παραίτηση στο τσεπάκι λέγεται πως βρίσκονται επίσης ο Ρόρι Στιούαρτ (υπουργός ∆ιεθνούς Ανάπτυξης), ο Γκρεγκ Κλαρκ (υπουργός Ενέργειας) και ο Τοµπάιας Ελγουντ (υφυπουργός Αµυνας). Ενώ παράλληλα κυκλοφορούν και σενάρια σύµφωνα µε τα οποία έως και έξι βουλευτές των Τόρις ετοιµάζονται να αποστατήσουν «µετακοµίζοντας» στο φιλοευρωπαϊκό κόµµα των Φιλελευθέρων ∆ηµοκρατών (Lib Dems) εάν ο Τζόνσον εκλεγεί στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Μπόρις ΤζόνσονΤόρις