Κόσμος|01.01.2019 12:28

Δεύτερο δηµοψήφισµα θέλει και ο Μπλερ

Newsroom

Ο 65χρονος Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας τη δεκαετία 1997-2007 και µία από τις πιο εµβληµατικές µορφές της βρετανικής πολιτικής, εξαπέλυσε δριµεία επίθεση ενάντια στη συµφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι µε την ΕΕ για το «διαζύγιο» από την Ενωση, ζήτησε τη διεξαγωγή νέου δηµοψηφίσµατος και σχολίασε ότι η Βρετανία έχει καταφέρει πλέον να γίνει... αντικείµενο χλεύης σε όλο τον κόσµο.

«Κακή συµφωνία»

«Η µόνη διέξοδος από το αδιέξοδο του Brexit είναι ένα νέο δηµοψήφισµα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός γράφοντας στην εφηµερίδα «The Daily Telegraph», µε την υποσηµείωση µάλιστα ότι «όσο συντοµότερα γίνει» ένα τέτοιο νέο δηµοψήφισµα «τόσο το καλύτερο». Ο Μπλερ τόνισε ότι «η συµφωνία της Τερέζα Μέι δεν πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», εξηγώντας ότι «είναι µια κακή συµφωνία, εκατοµµύρια µίλια µακριά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον λαό για το Brexit. Και µια συµφωνία την οποία δεν θα ψήφιζαν ούτε σε 1.000 χρόνια οι βουλευτές αν ψήφιζαν µόνο βάσει της αξίας της».

Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών ισχυρίστηκε µάλιστα ότι την τελευταία διετία προειδοποιούσε την κυβέρνηση της Μέι ότι η ΕΕ δεν θα συµφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο πριν γίνει ακόµα µία έκκληση για δεύτερο δηµοψήφισµα. «Η προσέγγιση της Μέι προοριζόταν πάντα για αποτυχία, επειδή επιχειρούσε να διαπραγµατευτεί τα αδιαπραγµάτευτα: το να εναρµονιστεί µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες ενώ την ίδια ώρα θα διατηρούσε το δικαίωµα να αποχωρίσει από αυτούς» επισήµανε ο Μπλερ στην «Daily Telegraph».

BrexitΤόνι ΜπλερΤερέζα Μέι