Κόσμος|29.07.2019 22:43

Λαμπρή λειτουργία στον ιστορικό Άγιο Παντελεήμονα Προύσης (pics+vids)

Μαρία Ζαχαράκη

Συγκίνηση αλλά και αισθήματα ευδαιμονίας κυρίευσαν τους εκατοντάδες Έλληνες που παρέστησαν το Σάββατο 27 Ιουλίου στη θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Απολλωνιάδα της Προύσας, χοροστατούντος του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου και Ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Πιστοί από την Κωνσταντινούπολη αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καστοριά, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και φίλοι και μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών, απόγονοι των παλαιών κατοίκων της Απολλωνιάδος και της ευρύτερης περιοχής της Προύσας συμπροσευχήθηκαν στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Παντελεήμονα, πολιούχου της Απολλωνιάδος Προύσης, πριν η πόλη «αδειάσει» από τους Έλληνες, το 1922.

Την πανηγυρική λειτουργία τέλεσε φέτος ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του τοποτηρητή της ιστορικής μητρόπολης μόλις πριν από έναν μήνα.

Το προσκύνημα στον ανακαινισμένο πλέον Άγιο Παντελεήμονα διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2012, οπότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά θεία λειτουργία από τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, πρώην μητροπολίτη Προύσης.

Πρόκειται για ένα ιστορικό χριστιανικό συναπάντημα στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος χτίστηκε τον 19ο αιώνα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατασκευάστηκε πάνω στα θεμέλια ενός αρχαίου ελληνικού ναού. Οι κολώνες στο σημείο του ιερού, καθώς επίσης και τα κιονόκρανα σε κορινθιακό ρυθμό στις υπόλοιπες κολώνες του ναού «μαρτυρούν» την ύπαρξη ενός αρχαίου βωμού.

Ο ιερός ναός Παντελεήμονα ανακαινίστηκε από τον τοπικό δήμο Nilüfer (ελλην. Απολλωνιάς) έπειτα από 90 χρόνια πλήρους ερήμωσης και εγκατάλειψης. Τον Αύγουστο του 1922 ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής έφυγε βεβιασμένα, όταν ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Προύσα. Έπειτα ο ναός λεηλατήθηκε και σχεδόν καταστράφηκε, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες της εποχής, οι οποίες εκτίθενται εντός του μνημείου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μάλιστα ως αποθήκη εργοστασίων, ακόμη και ως στάβλος ζώων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση της Προύσας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς ορθόδοξους ναούς της περιοχής και αποφάσισε να ανακαινίσει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και να την παραχωρήσει για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου 2012 στους ορθοδόξους για τη διεξαγωγή θείων λειτουργιών, αλλά και πολιτιστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.

«Είναι όμορφο εδώ, στις ρίζες μας και πάλι, στους τόπους μας και πάλι, να τελούμε τη θεία λειτουργία, να ανταμώνουμε με αγάπη σε αυτό που ο Άγιος Θεός μας έχει χαρίσει. Γιατί όλα είναι δώρο Θεού και τελικά είναι κι εκείνος που γράφει την ιστορία με έναν τρόπο που εμείς δεν μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε, αλλά στους παππούδες που έφυγαν από εδώ δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τους πούμε ότι μία μέρα θα ξαναλειτουργήσουμε, θα κάνουμε πανηγύρι στον Άγιο Παντελεήμονα. Όμως γίνεται! Τον πόνο της ιστορίας μας τον κάνουμε Αγάπη», δήλωσε συγκινημένος ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο οποίος φέτος χοροστάτησε για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Μητροπολίτη Προύσας στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

«Στυλοβάτης» της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Προύσα θεωρείται η Ειρήνη Καλογεροπούλου, μια Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία πήγε για σπουδές ιστορίας στην Τουρκία, αλλά εδώ και 7 χρόνια έμελλε να γίνει ο άνθρωπος που θα φυλάει τις σύγχρονες… Θερμοπύλες 200 χλμ. μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Ο δήμος Nilüfer Προύσας ζήτησε τη βοήθειά της για τη φροντίδα και ανάδειξη του πολιτισμικού μνημείου του Αγίου Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα με τον Άγιο Παντελεήμονα, που ανοίγει τις πύλες του μία φορά τον χρόνο στις 27 Ιουλίου, στην Προύσα λειτουργεί άλλη μία χριστιανική εκκλησία με εφημέριο τον αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο. 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις ανταλλαγές των πληθυσμών, σήμερα στην Προύσα ζουν μόνο 3 ελληνικές οικογένειες. Ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Προύσας, Κύριλλος, ο οποίος ηγήθηκε φέτος του προσκυνήματος στην μητροπολιτική περιφέρεια της Προύσας, πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη και θεία λειτουργία στον Άγιο Βασίλειο στην Τρίγλια, ένα άλλο ιστορικό ελληνικό χωριό, του οποίου οι κάτοικοι κατά τις ανταλλαγές των πληθυσμών μετοίκησαν κυρίως στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και τη Ραφήνα Αττικής.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη βοήθεια του πρώην μητροπολίτη Προύσας, Ελπιδοφόρο, έχει καταφέρει και αγοράσει στην περιοχή της Προύσας δύο ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο χωριό Συγή, και την εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια, στις οποίες ετοιμάζεται, αφού λάβει την απαραίτητη άδεια των τουρκικών αρχών, να αρχίσει τις εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης.

ΤουρκίαΠρούσαΆγιος Παντελεήμονας