Κόσμος|31.07.2019 18:48

Θεμέλιο για τον 21ο αιώνα η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανό αναλυτή

Newsroom

«Η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο θα αποτελέσει το θεμέλιο της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα.» Αυτό υπογραμμίζει σε πρόσφατο κείμενο που δημοσίευσε, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του ισραηλινού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ (BESA), ο Μάικλ Ρούμπιν,  ερευνητής σήμερα στη δεξαμενή σκέψης «American Enterprise Institute», πρώην λέκτορας στο πανεπιστήμιο Yale και άλλοτε σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Καλούμενος να τοποθετηθεί σε ένα debate αναφορικά με «το μέλλον της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ», ο κ. Ρούμπιν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αποτελεί πλέον όχι μόνο επιλογή αλλά και «σχέση αναγκαιότητας» απέναντι σε μια Συρία που αναμένεται «να παραμείνει ασταθής για τα επόμενα χρόνια» αλλά και σε μια Τουρκία, όπως είναι εκείνη του Ερντογάν, που έχει πια μεταμορφωθεί σε ένα «αναθεωρητικό, αντιδυτικό, παρανοϊκό» καθεστώς.

Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι ειδικά για την Τουρκία δεν υπάρχει πια δυνατότητα επιστροφής πίσω στις αγκάλες της Δύσης και την προ-Ερντογάν εποχή.       

ΚύπροςΙσραήλτριμερείς