Γροιλανδία: Έλιωσαν 10 δισ. τόνοι πάγου στον τελευταίο καύσωνα (pics+vid)
NewsroomΟ καύσωνας που έπληξε την κεντρική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα επηρέασε και τη Γροιλανδία, με τις συνέπειες να χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες -και δικαίως- ως καταστροφικές. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι το 56% του παγοκαλύμματός της βρίσκεται σε κατάσταση τήξης και πως 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έλιωσαν μόνο την Τετάρτη. Μάλιστα το σύνολο του όγκου πάγου που έχει λιώσει τον Ιούλιο αγγίζει τα 197 δισεκατομμύρια τόνους
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος των πάγων του 2012.
«Μετά τα γεγονότα του 2012, η εκτίμηση ήταν ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν περίπου μια φορά στα 150 χρόνια. Είναι όμως προφανές πως αυτό που έγινε το 2012 επαναλαμβάνεται και τώρα. Άρα γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα», εξήγησε στο euronews ο αναλυτής της Washington Post Άντριου Φρίντμαν.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδέουν ευθέως το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία με την κλιματική αλλαγή.
Οι συνέπειες του φαινομένου είναι παγκόσμιες, αφού η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε παράκτιες περιοχές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικός σε θέματα πάγου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας Τζέισον Μποξ, το λιώσιμο φέτος θα πλημμυρίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με φρέσκο νερό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον καιρό στην βορειοδυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισχυρότερες καταιγίδες, πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και το 2016.
Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού μετρηθεί επακριβώς ο όγκος του πάγου που θα λιώσει μέσα στο 2019, ωστόσο -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις- θα είναι ανάλογο με αυτόν που χάθηκε το 2012.
Οι ενδείξεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές: μόνο τον Ιούλιο του 2019, η επιφάνεια των πάγων της Γροιλανδίας μειώθηκε κατά 160 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου σε… 64 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν με τον φακό του Αssociated Press είναι χαρακτηριστικές...
- ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
- Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
- ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
- Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»