Κόσμος|03.08.2019 10:50

ΟΗΕ: Μειώθηκε η έκταση των καλλιεργειών κοκαΐνης στην Κολομβία

Newsroom

Οι καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης, κατέγραψαν ελαφριά μείωση (-1,2%) το 2018 στην Κολομβία, τη χώρα πάντως που παραμένει πρώτη στην κατάταξη των χωρών όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ χθες Παρασκευή.

«Οι καλλιέργειας της κόκας μειώθηκαν ελαφρά την περασμένη χρονιά, από τα 1.710.000 στρέμματα [το 2017] στα 1.690.000 στρέμματα» την περασμένη χρονιά, διευκρίνισε ο αντιπρόσωπος στην Κολομβία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) Πιερ Λαπάκ.

Παρότι μικρή, η μείωση αυτή είναι αντίστροφη από την τάση των τελευταίων ετών στην Κολομβία: από τα 480.000 στρέμματα το 2013, η έκταση των ναρκοκαλλιεργειών αυξήθηκε αλματωδώς στα 690.000 στρέμματα το 2014 και κατόπιν συνέχισε να αυξάνεται για να φθάσει στο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2017, όπως και το επίπεδο της παραγωγής φύλλων κόκας και κοκαΐνης.

Μολαταύτα «οι καλλιέργειες κόκας παραμένουν σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Κολομβία» αφότου τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να τηρούν στοιχεία γι’ αυτές το 2011, επισήμανε ο Λαπάκ.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που βρισκόταν πλάι στον αξιωματούχο του ΟΗΕ στο προεδρικό ανάκτορο, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την αναστροφή της «τάσης εκθετικής αύξησης» των ναρκοκαλλιεργειών, για την οποία επανειλημμένα έχει καταστήσει υπεύθυνο τον κεντροδεξιό προκάτοχό του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντούκε επιδιώκει την επανέναρξη των αεροψεκασμών με γλυφοσάτη, οι οποίες ανεστάλησαν το 2015 από τον τέως αρχηγό του Κράτους, εξαιτίας των δυνητικών βλαβών του ζιζανιοκτόνου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Στην Κολομβία παράγεται το 70% της κοκαΐνης που διακινείται παγκοσμίως, με προορισμό κυρίως τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παρά τη μείωση της έκτασης των καλλιεργειών, η δυνητική παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,8% το 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σε μια ποσότητα που φθάνει τους 1.120 τόνους ετησίως.

κοκαΐνηΚολομβίαΟΗΕ