Κόσμος|06.08.2019 14:15

Βενεζουέλα: Ο Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ

Newsroom

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ πάγωσε με απόφαση του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην κόντρα με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο το ΔΣ της πετρελαϊκής εταιρείας Citgo της Βενεζουέλας που τοποθετήθηκε μετά το πάγωμα και την κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας είναι νόμιμα διορισμένο. Με τη νέα αυτή απόφαση του Αμερικανού προέδρου, η οποία βέβαια δεν φτάνει στην επιβολή εμπορικού εμπάργκο στην χώρα, η Βενεζουέλα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία κρατών με την Κούβα, την Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Μεταξύ άλλων το διάταγμα προβλέπει ότι: «Όλη η περιουσία και τα κέρδη από την περιουσία αυτήν της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που είναι στις ΗΠΑ, παγώνουν και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να πουληθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να «πειραχτούν»». Με βάση το διάταγμα όλοι οι Αμερικανοί πολίτες και τα νομικά πρόσωπα, απαγορεύεται να έχουν συναλλαγές με οποιονδήποτε αποφασίσει να βοηθήσει τον Μαδούρο ή την κυβέρνηση του.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται μάλιστα ρητώς πως «όσοι υποστηρίζουν τον Μαδούρο απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ». Όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το διάταγμα εξαιρεί από την απαγόρευση των συναλλαγών την παράδοση για ανθρωπιστικούς λόγους φαγητού, φαρμάκων και ρουχισμού, ενώ και οι συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας δεν επηρεάζονται από αυτό. Το διάταγμα έρχεται την ώρα που η ομάδα της Λίμας συνεδριάζει για το θέμα της Βενεζουέλας και για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει. 

ΒενεζουέλαΗΠΑΝικολάς Μαδούρο