Μαζικές κινητοποιήσεις -και του Τζόνι Ντεπ- κατά εξόρυξης χρυσού στην Τουρκία
Μαρία ΖαχαράκηΈνα νέο «Γκεζί» βρίσκεται εν εξελίξει στα Δαρδανέλια της Τουρκίας, όπου οι κάτοικοι της περιοχής με την υποστήριξη και άλλων συμπολιτών τους από όλη τη χώρα, αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού από τουρκο-καναδική εταιρεία για χάρη της προστασίας της φύσης αλλά και της δημόσιας υγείας.
Τα επίμαχα μεταλλεία χρυσού βρίσκονται στο βουνό Ίδη, που αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, περίπου 20 χλμ. από την αρχαία Τροία στα Δαρδανέλια της Τουρκίας.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού λόγω των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται και βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα εδώ και δύο ημέρες στον τουρκικό τύπο, ο οποίος μιλάει ήδη για ένα νέο «Γκεζί» (μαζικές διαδηλώσεις το 2013 για να προστατευτεί το πράσινο στην πλατεία Ταξίμ, που κατέληξαν σε βίαιη καταστολή των διαδηλωτών).
Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Τουρκίας έσπευσαν την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή Καζ Νταγλαρί (αρχαία Ίδη) για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων για τη σωτηρία του δάσους και την ανατροπή των σχεδίων εξόρυξης.
Το θέμα έχει πάρει ακόμη και διεθνείς διαστάσεις, αφού μέχρι και ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ με ανάρτησή του στο Twitter καταγγέλλει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που διαπράττεται από την καναδική εταιρεία σε συνεργασία με τους Τούρκους, εξαφανίζοντας 200 χιλιάδες δέντρα.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 26 Ιουλίου, όταν ακτιβιστές κατασκήνωσαν στο δάσος για να το προστατεύουν. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η τουρκική εταιρεία Doğu Biga Mining, θυγατρική της καναδικής Alamos Gold, έχει κόψει 4 φορές περισσότερα δέντρα από όσα προέβλεπε η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (195.000 αντί 46.000). Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης ότι η χρήση κυανίου -εκτός των άλλων- θα μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και το φράγμα της περιοχής.
Από την πλευρά της η τουρκική εταιρεία ισχυρίζεται ότι έκοψε μόνο 13.400 δέντρα και ότι μετά την ολοκλήρωση των εξορύξεων θα αποκαταστήσει το περιβάλλον φυτεύοντας δέντρα στην περιοχή των μεταλλείων.
Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Alamos Gold, McCluskey, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πλήρωσαν για τις άδειες εξόρυξης στο τουρκικό κράτος 5 εκατ. δολάρια και ότι δεν έκοψε η εταιρεία τα δέντρα αλλά η τουρκική κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία που έχουν συνάψει. «Έχουμε ήδη προπληρώσει. Πρέπει να καταλάβετε ότι έχουμε καταβάλει 5 εκατομμύρια δολάρια για δασικές άδειες. Και το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία είναι η αναδάσωση που θα γίνει έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου σε 6,5 χρόνια», δικαιολογήθηκε.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις εξέπληξαν τόσο την Άγκυρα όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση, που προς το παρόν παρακολουθεί την υπόθεση εξ αποστάσεως, ενώ τις νέες διαδηλώσεις φαίνεται να ‘αγκαλιάζει’ για πολιτικός όφελος, όπως και την περίοδο του Γκεζί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, το οποίο παρέχει έγγραφα και αποδείξεις στους διαδηλωτές για την ευθύνη του τουρκικού κράτους στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στο όρος Ίδη.
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
- «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
- Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
- Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του