Ασίγαστη η δικαστική διαμάχη Ριμπολόβλεφ-Μπουβιέ
Δημήτρης ΔελεβέγκοςΑσίγαστη παραμένει η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ρώσου μεγιστάνα Ντίμτρι Ριμπολόβλεφ και του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Yves Bouvier, με τον ιδιοκτήτη του νησιού Σκορπιός να κατηγορεί τον τελευταίο ότι του πούλησε, εν αγνοία του, κλεμμένους πίνακες Πικάσο.
Σύμφωνα δε με όσα ισχυρίζεται ο Ρώσος μεγιστάνας, έχει χάσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, καθώς ο Μπουβιέ φέρεται να του πουλούσε όχι μόνο έργα τέχνης, που είχαν κλαπεί, αλλά και με “καπέλο” 70% σε σχέση με την τιμή αγοράς. Στην μέση της θρυλικής-όπως την χαρακτηρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης- διαμάχης βρίσκεται ο οίκος Sotheby’s κατά του οποίου ο Ριμπολόβλεφ έχει καταθέσει μήνυση, ζητώντας αποζημίωση 380 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα πάντοτε με τον Ρώσο μεγιστάνα, ο δημοφιλής οίκος δημοπρασιών- μέσω του οποίου αγόρασε 14 από συνολικά 38 επίδικα έργα τέχνης – διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην φερόμενη απάτη.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Forbes, τον Ιούνιο δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε αίτημα της Sotheby’s να απορρίψει αποδεικτικά στοιχεία και να αποσύρει την υπόθεση. Ουσιαστικά, οι δικηγόροι του οίκου δημοπρασιών Arnold and Porter επιδίωκαν να μην ληφθεί υπόψη η αλληλογραφία μεταξύ του αντιπροέδρου της Sotheby’s στον τομέα των διεθνών ιδιωτικών πωλήσεων και του Μπουβιέ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από την ελβετική δικαιοσύνη, επικαλούμενοι την πρόκληση ζημιάς στη φήμη της εταιρείας. Να διευκρινίσουμε ότι στην υπόθεση αυτή δικαιοδοσία οι δικαστικές αρχές πέντε κρατών, της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, της Γαλλίας, του Μονακό και των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, για περίπου ένα χρόνο ο οίκος Sotheby’s ήταν αντίθετος με τη χρήση των συγκεκριμένων εγγράφων, με τη ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα αποκαλύπτουν την “απάτη” Μπουβιέ. Πλέον, η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του αντιπροέδρου της Sotheby’s και του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από τα δικαστήρια της Ελβετίας και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως αναφέρει το Forbes.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκονται σε δικαστικά έγγραφα της Νέας Υόρκης, τα μηνύματα είχαν ως στόχο να ωθήσουν τον Ριμπολόβλεφ να καταβάλλει “φουσκωμένα” τιμήματα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί η Sotheby’s ως προκάλυμμα νομιμότητας και αυθεντίας, παρέχοντας, κατά παραγγελία, υπερτιμημένες εκτιμήσεις.
Για παράδειγμα, ο Μπουβιέ αγόρασε ένα έργο με τίτλο “Water Snakes II” του Γκούστάφ Κλιμτ, μέσω της Sotheby’s προς 126 εκατ. δολ.,το οποίο πούλησε στον Ριμπολόβλεφ προς 183,8 εκατ. δολ., σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Ωστόσο, ο Ριμπολόβλεφ, μέσω ενός δημοσιεύματος, έμαθε ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης πούλησε το έργο του Κλιμτ προς 120 εκατ. δολ. και ζήτησε διευκρινίσεις από το στέλεχος της Sotheby’s. Αμέσως μετά, όμως, σύμφωνα με τα ίδια δικαστικά έγγραφα, ο Valette φέρεται να απέστειλε στον Μπουβιέ την ασφαλιστική αποτίμηση του έργου σε έγγραφο με την ένδειξη “εμπιστευτικό” βάσει του οποίου η τιμή ορίστηκε στα 180 εκατ. δολάρια, δηλαδή κατά 54 εκατ. δολ. περισσότερο, σε σχέση με τη φερόμενη τιμή πώλησης.
Πάντως, η πλευρά του Μπουβιέ υποστηρίζει ότι όλες οι υψηλότερες -σε σχέση με τις προγενέστερες-εκτιμήσεις, που προκύπτουν από τα e-mails, έγιναν ύστερα από αίτημα του δικηγόρου του Ριμπολόβλεφ. Ταυτόχρονα, πηγές του Sotheby’s αναφέρουν στο Forbes ότι ο ρόλος του οίκου δημοπρασιών είναι ο συνηθισμένος σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών.
Σε κάθε περίπτωση, η δικαστική νίκη του Ριμπολόβλεφ ως προς την αξιοποίηση της αλληλογραφίας από τη δικαιοσύνη είναι σπάνια για έναν Ρώσο σε αμερικανικό έδαφος.
Σημειώνεται ότι η δικαστική διαμάχη εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 16 μήνες, ωσότου να ολοκληρωθεί.
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ