Κλιματική αλλαγή: Στροφή στην ενίσχυση των χώρων πρασίνου κάνει η Ευρώπη
NewsroomΣτο πράσινο επενδύουν οι μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, την ώρα που τα δάση εξαφανίζονται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας. Πράσινες στέγες, κάθετοι κήποι και επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε πάρκα και έργα έρχονται να αλλάξουν την όψη σε πολλές πόλεις της Ευρώπης με το Παρίσι να είναι η «πρωτεύουσα» της στροφής προς το πράσινο.
Ο νέος στόχος της δημοτικής Αρχής, της Αν Ινταλγκό, είναι να το Παρίσι από Πόλη του Φωτός να γίνει η Πόλη του Πράσινου. Για να το πετύχει αυτό παρουσίασε ένα νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο αξίας 72 εκατομμύριων ευρώ. Σύμφωνα με αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα (ο επιθυμητός χρόνος είναι μέχρι το τέλος του 2020) θα δημιουργηθούν στην γαλλική πρωτεύουσα «αστικά δάση», πράσινα αστικά πάρκα και κήποι, τα οποία θα καλύπτουν συνολικά 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα!
Ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου, ένας τεράστιος κήπος, έχει σχεδιαστεί να γίνει πέριξ του Πύργου του Άιφελ. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα με πρώτο μέλημα την μετατροπή μιας σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται, σε μια μακριά και πλούσια ζώνη πρασίνου που θα διατρέχει την πόλη. Οι ειδικοί την συγκρίνουν ήδη με το περίφημο πάρκο Χάι Λάιν της Νέας Υόρκης.
Μέσα στον επόμενο χρόνο στο Παρίσι θα φυτευτούν 20.000 νέα δέντρα. Σημειώνεται εδώ ότι η Γαλλία καλύπτεται ακόμα και σήμερα (παρά την κλιματική αλλαγή) κατά ένα τρίτο από δάση. Είναι η τέταρτη πιο δασωμένη χώρα της Ευρώπης, μετά την Σουηδία, την Φιλανδία και την Ισπανία και ότι από το 1990 μέχρι σήμερα οι δασικές εκτάσεις της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 7% δηλαδή κατά 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όση περίπου είναι η Πορτογαλία ολόκληρη δηλαδή).
Αν και στο πλάνο της Ινταλγκό δεν προβλέπεται η δημιουργία «πράσινων» κτηρίων, το Παρίσι είναι πρωτοπόρο και σε αυτόν τον τομέα με το κτήριο που είναι «αγκαλιασμένο» από ένα μούραλ εξωτικών φυτών και είναι γνωστό ως η Όαση του Αμπουκίρ. Το παράδειγμα του κτηρίου αυτού του Παρισιού ακολουθείται και αλλού στην Ευρώπη, με τον «ζωντανό τοίχο» του σταθμού Elephant and Castle και τους δίδυμους πύργους του Bosco Verticale του Μιλάνο να ξεχωρίζουν.
Bosco Verticale
Οι πύργοι του Bosco Verticale κατασκευάστηκαν πριν από 5 χρόνια και πλέον τα οφέλη για την πρώην βιομηχανική περιοχή της πόλης που προσφέρουν είναι πέραν από αισθητά και μετρήσιμα. Οι δίδυμοι πράσινοι πύργοι (111 μέτρα ύψος ο ένας και 76 μέτρα ύψος ο άλλος) απελευθερώνουν 20 τόνους οξυγόνου τον χρόνο, την ώρα που κάθε Ιταλός πολίτης παράγει πέντε τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.
Στους πύργους πέρα από τα 800 φυτά και δέντρα που μεγαλώνουν ανενόχλητα, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα οικοσύστημα με βάση τις περίπου 1.600 πασχαλίτσες που αφέθηκαν ελεύθερες στους πύργους κατά την κατασκευή τους. Ο πληθυσμός τους που έχει υπερδεκαπλασιαστεί κάνει τους πύργους βασικό προορισμό για κάθε είδους πουλί. Παράλληλα η παρουσία των πύργων και του πρασίνου κατεβάζει την θερμοκρασία στην περιοχή.
Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια σχετικών ερευνών στο Χονκγκ Κονγκ και την Μελβούρνη τα πράσινα κτήρια μπορούν να μειώσουν την θερμοκρασία εν μέσω καύσωνα κατά 10,5 βαθμούς Κελσίου. Άλλες έρευνες υπολογίζουν ότι η εισαγωγή πράσινης οροφής, πράσινων τοίχων και γενικότερα «πράσινων κατασκευών» σε παλιά και ενεργοβόρα κτήρια, αποδίδουν δύο ευρώ για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται.
Total
Στο πράσινο θέλει επίσης να επενδύσει και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total. Αν και δεν είναι γνωστό αν στα σχέδια της περιλαμβάνεται η επένδυση σε «πράσινα» κτήρια, προσφάτως ο διευθυντής της Πατρίκ Πουγιάν ανακοίνωσε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία θα επενδύει κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 89 εκατομμύρια ευρώ) για να ενισχύσει προγράμματα διατήρησης και συντήρησης των δασών, αλλά και για αναδασώσεις όπου χρειάζεται (εντός Γαλλίας). Όπως μάλιστα σημείωσε τα χρήματα που θα επενδύει δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά όπως ανέφερε: «Οι αναδασώσεις και τα προγράμματα διάσωσης των δασών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την εξάλειψη του άνθρακα καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος (για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου) που κοστίζει λιγότερο από 10 δολάρια ο τόνος (άνθρακα)».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό