Κόσμος|23.10.2018 12:49

Πρώην δικηγόρος του Λευκού Οίκου «αδειάζει» τον Τραμπ στην έρευνα για τη Ρωσία

Newsroom

Ο πρώην δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ δήλωσε ότι κατά την άποψή του η έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δεν είναι ένα «κυνήγι μαγισσών», μεταδίδει το CNN.

Το σχόλιο αυτό, τον φέρνει σε αντίθεση με το πρώην αφεντικό του, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει την αναφερόμενη έρευνα για το ενδεχόμενο πιθανών δεσμών μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές, ως ένα «κυνήγι μαγισσών».

Ο Κομπ μιλώντας στην Γκλόρια Μπόργκερ του CNN στην διάρκεια μιας ολοήμερης διάσκεψης (CITIZEN Conference) που έγινε στη Νέα Υόρκη, υιοθέτησε μία εντελώς διαφορετική θέση, από αυτή του προέδρου Τραμπ.

«Δε νομίζω ότι είναι ένα κυνήγι μαγισσών», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το σχόλιο του αυτό, έγινε στην διάρκεια μιας συζήτησης που βρίσκονταν σε εξέλιξη με τον Τζακ Κουίν, πρώην δικηγόρου του Λευκού Οίκου στην διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

«Ο Μπομπ Μάλερ είναι ένας Αμερικανός ήρωας κατά την άποψή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κομπ, δίνοντας έμφαση στην υπηρεσία του Μάλερ στους πεζοναύτες.

«Ο ίδιος ήταν ένας πολύ σοβαρός εισαγγελέας. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 στο πλαίσιο των νομικών καθηκόντων μας. Από τότε, τον σέβομαι», πρόσθεσε ο Κομπ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην δικηγόρος του Λευκού Οίκου αποχώρησε από τα καθήκοντά του μέσα στο 2018 κι αφού εργάστηκε για μήνες οργανώνοντας την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ.

«Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω σχετικά με την οργάνωση και διαχείριση της αντίδρασης του Λευκού Οίκου, στα αιτήματα του ειδικού ανακριτή. Είμαι ουσιαστικά ευγνώμων στον πρόεδρο και τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι για την ευκαιρία να υπηρετήσω την χώρα μου», είπε ο Κομπ.

Όπως διαφάνηκε από την γενικότερη τοποθέτηση του Κομπ, η θητεία του στον Λευκό Οίκο ήταν μοναδική, με έμφαση στο γεγονός ότι έπρεπε συχνά να συνεργάζεται με τον πρόεδρο Τραμπ, καθορίζοντας την δημόσια αντίδρασή του απέναντι στον Μάλερ.

Η Μπόργκερ ρώτησε τους δύο δικηγόρους για την εμπειρία της συνεργασίας τους με δύο προέδρους στην διαχείριση κρίσεων και ο Κουίν αναφέρθηκε στον πρόεδρο Κλίντον.

«Έχω εξασκήσει τη νομική για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ουάσινγκτον κι ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο καλύτερος πελάτης, που είχα ποτέ. Πιστέψτε το ή όχι, όχι μόνο άκουγε τις συμβουλές μου, τις επιζητούσε κι όταν αντιμετώπιζε κάποια κρίση, ήθελε την άποψή μου. Ήθελε να ξέρει τις σκέψεις άλλων ανθρώπων, ήθελε καθοδήγηση», είπε ο Κουίν για τον Κλίντον.

Όταν η Μπόργκερ ρώτησε αν υπήρξε θυμός, νεύρα και ξεσπάσματα, ο Κουίν απάντησε όχι, αποδίδοντας σε «μύθο» την φήμη που είχε διαδοθεί για τον Κλίντον ότι έχανε την ψυχραιμία του εύκολα.

Ο Κομπ από την πλευρά του γέλασε, προσθέτοντας: «Εγώ είχα μια ελαφρά διαφορετική εμπειρία».

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει ουσιαστικά, την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την εποπτεία της έρευνας, προκαλώντας την οργή του προέδρου Τραμπ, που δεν έχει σταματήσει να του ασκεί κριτική για τον ρόλο του στην ηγεσία του υπουργείου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσής του.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρόζενσταϊν κινδύνευσε πρόσφατα να αποπεμφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τελικά βρήκε έδαφος συνεργασίας με τον πρόεδρο Τραμπ και παραμένει στην θέση του, ενώ αναμένεται να καταθέσει άμεσα στο Κογκρέσο.

ΡωσίαέρευναΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ