Αμαζόνιος: 41.000 φωτιές μόνο φέτος - Το πλάνο διάσωσης από την G7
NewsroomΤην άμεση απελευθέρωση περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που κατακαίνε εδώ και ημέρες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης συμφώνησαν οι ηγέτες στην Σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην συζήτηση που έγινε για το κλίμα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατά την οποία αποφασίστηκε η άμεση συνδρομή των επτά μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου στην μάχη για τον Αμαζόνιο, δεν παρέστη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παρά ταύτα όπως τονίστηκε από την γαλλική προεδρία οι αποφάσεις ελήφθησαν ενώπιον της ομάδας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις σχετικές του ανακοινώσεις ο Μακρόν, η γαλλική κυβέρνηση μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στέλνοντας μέσα στις επόμενες ώρες στρατιωτικές δυνάμεις εκεί. Επιπλέον όπως ανέφερε οι ηγέτες των G7, δηλαδή του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο και ενδελεχές πλάνο για την αναδάσωση του Αμαζονίου στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έγιναν γνωστές, στο πλάνο έδωσε την έγκριση του και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος μάλιστα δήλωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βραζιλίας ακροδεξιό Ζαϊρ Μπολσονάρου καθ’ όλη την διάρκεια των συζητήσεων του με τους G7.
Για να εφαρμοστεί το πλάνο της αναδάσωσης του Αμαζονίου θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, αλλά και να εγκριθεί από τους κοινότητες των αυτοχθόνων που κατοικούν πέριξ ή μέσα στο δάσος. Ο πρόεδρος της Χιλής στις δηλώσεις του στα ξένα μέσα υποστήριξε πως αισθάνεται σίγουρος ότι θα μπορέσει να πείσει τον Μπολσονάρου για την ανάγκη αναδάσωσης του Αμαζονίου.
Σημειώνεται ότι φέτος περισσότερες από 41.000 πυρκαγιές σημειώθηκαν στην αχανή έκταση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι περισσότερες από αυτές καίνε εσκεμμένα εκτάσεις που είναι αγροτικές. Το γεγονός όμως ότι μπήκαν τόσες πολλές φωτιές σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή με αποτέλεσμα να καούν και μεγάλες εκτάσεις δάσους, είναι αποτέλεσμα σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς της πολιτικής του Ζαϊρ Μπολσονάρου, η οποία στηρίζει ξεκάθαρα τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών γης και μεγαλοκτηνοτρόφων.
Η ακροδεξιά πολιτική Μπολσονάρου, αλλά και η αντίστοιχης εμπνεύσεως στάση των ΗΠΑ σε θέματα καταπολέμησης κλιματικής αλλαγής (και όχι μόνο), εκτιμάται από τους αναλυτές ότι έχει περιορίσει σημαντικά την δυναμική της διεθνούς απάντησης στην τεράστια πρόκληση της διάσωσης και της συντήρησης του Αμαζονίου.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό