Κόσμος|29.08.2019 15:17

Βρετανία: Πάνω από 1 εκατ. υπογραφές για να ακυρωθεί η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Οι αντίπαλοι ενός σκληρού Brexit ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου μέχρι δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή μετά ή άνευ συμφωνίας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αποτροπιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κοιτίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι θα αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι την 14η Οκτωβρίου, ισχυριζόμενος ότι επιδίωξή του είναι να παρουσιάσει μία νέα φιλόδοξη πολιτική για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ομως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ελιγμό για να εμποδισθούν οι βουλευτές να αποτρέψουν ένα σκληρό Brexit, το οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει ότι θα θέσει σε εφαρμογή, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες επί των όρων του διαζυγίου.

«Δεν υπάρχει παράδειγμα στην σύγχρονη ιστορία χρησιμοποίησης της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου με τέτοιον τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, η οποία κατέθεσε προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη. «Χρησιμοποιείται εκδήλως για να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να νομοθετήσει κατά της απουσίας συμφωνίας», εξήγησε στο BBC.

Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

Παράλληλα ομάδα 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας επείγουσα ακρόαση εν αναμονή συζήτησης επί της ουσίας του θέματος την 6η Σεπτεμβρίου.

Στον ιστότοπο petition.parliament.uk, το κείμενο κατά της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει ήδη συγκεντρώσει 1.3 εκατομμύριο υπογραφές. Η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών αρκεί για την πρόκληση κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο και άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου «Σταματήστε το πραξικόπημα» κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, για να μετακινηθούν στην συνέχεια στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο», ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατήγγειλε «σκάνδαλο και απειλή για την δημοκρατία μας» και ζήτησε ακρόαση από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει εξάλλου επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μίας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.

Αναταραχή στις τάξεις των Τόρις

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε και στις τάξεις των μετριοπαθών Τόρις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που αντιτίθεται σε Brexit χωρίς συμφωνία, μίλησε για «συνταγματικό σκάνδαλο».

Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή της η Ρουθ Ντέιβιντσον, η χαρισματική και πολύ δημοφιλής επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, σε μία κίνηση που αποτελεί σκληρό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρουθ Ντέιβιντσον αναφέρεται στην εσωτερική σύγκρουση που αισθάνθηκε για την υπόθεση του Brexit, αν και επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την αποχώρησή της.

Η 40χρονη Ρουθ Ντέιβιντσον είναι μία χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, που υποστηρίζει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει δώσει νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας.

Είχε προηγηθεί ο Λόρδος Γιανγκ, ο υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, ο οποίος δήλωσε «δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Λόρδος Γιανγκ αναφέρει ότι κατά τον διορισμό του είχε αποδεχθεί την προτιμώμενη από την βρετανική κυβέρνηση εκδοχή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συμφωνία, μαζί με την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία για λόγους βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου. Επισημαίνει επίσης την διαβεβαίωση που είχε δώσει ο Μπόρις Τζόνσον πριν εκλεγεί από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην ηγεσία των Τόρις ότι δεν του αρέσει η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου για την διευκόλυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«...είμαι πολύ δυσαρεστημένος ...για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα. Αν και δεν συμφωνώ με την υπερβολή ορισμένων επικρίσεων, δεν έχω πεισθεί για τους λόγους που δίνονται για την απόφαση αυτή, η οποία πιστεύω ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του Κοινοβουλίου σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία μας και ενισχύει την ιδέα ότι η κυβέρνηση ίσως να μην έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής (των Λόρδων) για την πολιτική της για το Brexit».

Για την εφημερίδα The Times, η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου «οδηγεί την Μεγάλη Βρετανία στο χείλος της συνταγματικής κρίσης», ενώ η Guardian προβλέπει «ιστορική κοινοβουλευτική σύγκρουση», την ώρα που οι βουλευτές που αντιτίθενται στο Brexit αναζητούν τρόπο για να αντιταχθούν στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον.

BrexitΜπόρις Τζόνσον