18 χρόνια παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί
NewsroomΚαι όμως, 18 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον ονομαζόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση απέχει από το "τέλος του καθεστώτος των Ταλιμπάν", που είχε ανακοινώσει ο πρώην πρόεδρος Μπους, τον μακρινό Δεκέμβριο του 2001.
Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, οι Αμερικανοί ήταν διατεθειμένοι να δώσουν "τα κλειδιά" του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Αδυνατούν να νικήσουν τον πόλεμο, μιας και η κατάσταση στην χώρα επιδεινώνεται διαρκώς. Όταν η συντριπτική επικράτεια της χώρας ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, δεν μπορούμε να μιλάμε για μία στρατιωτική επιτυχία των Αμερικανών.
Όμως ο βασικός λόγος που εξηγεί την στάση της Ουάσιγκτον, έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Ντόναλντ Τραμπ ομνύει στον απομονωτισμό. Βασική προεκλογική υπόσχεση του μεγιστάνα, ήταν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον ένας πόλεμος που κοστίζει πολλά, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Οι θεωρίες των νεοσυντηρητικών για "πολεμικό εκδημοκρατισμό" του Αφγανιστάν και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ουδόλως τον συγκινούν.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα