Κόσμος|16.09.2019 20:00

Το σχόλιο του Σωτήρη Δανέζη στο Open TV για την ένταση Ιράν - ΗΠΑ (vid)

Newsroom

Εντείνεται η κλιμάκωση στον Περσικό κόλπο καθώς όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας οι φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δέσμευσαν ακόμα ένα τάνκερ που έπλεε προς τα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης το τάνκερ μετέφερε 200.000 λίτρα πετρέλαιο. Μάλιστα υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και με βάση την οποία εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να σφίγγουν τη μέγγενη των κυρώσεων και των εξαγωγών Ιρανικού πετρελαίου, τότε εάν δεν μπορεί το Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο δεν θα μπορέσει κανείς.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλούν νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, ενώ οι Αμερικανοί βλέπουν ότι οι Σαουδάραβες δεν πείθονται ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται οι Κούφοι αντάρτες. Μάλιστα πιστεύουν και δείχνουν με το δάχτυλο την Τεχεράνη και ετοιμάζονται για αντίποινα. Παράλληλα η πολυσυζητημένη συνάντηση Τραμπ - Ροχανί όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμα και της κλιμάκωσης, και ίσως μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής εμπλοκής.

ΗΠΑΧασάν ΡοχανίΙράν