Κόσμος|22.11.2018 12:46

55 χρόνια μετά, η δολοφονία Κένεντι παραμένει μυστήριο (pics)

Newsroom

Πριν από 55 χρόνια, στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός μέσα στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον ίδιο, την «Πρώτη Κυρία» Τζάκι Κένεντι, τον κυβερνήτη του Τέξας Tζον Κόναλι και τη σύζυγο του Νέλι, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Οι εικόνες της δολοφονίας του πλανητάρχη έκαναν το γύρο του κόσμου, βυθίζοντας στο πένθος τις ΗΠΑ. 

Η δολοφονία 

Πριν τη δολοφονία, ο Κένεντι και ο Κόναλι έγιναν δεκτοί με θερμή υποδοχή από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας. Στις 12:30 το μεσημέρι, ο Τζον Κένεντι δέχεται πυροβολισμούς μέσα στη λιμουζίνα του από ελεύθερο σκοπευτή και μεταφέρεται στο νοσοκομείο Πάρκλαντ όπου απλώς διαπιστώνεται ο θάνατός του. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τους γιατρούς στις 13:00. 

Οι ανακρίσεις για την υπόθεση διήρκεσαν δύο ημέρες. Το αποτέλεσμά τους δεν ήρθε ποτέ στη δημοσιότητα παρά μόνο ότι δολοφόνος του προέδρου των ΗΠΑ ήταν κάποιος ονόματι Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962. 

Η λιμουζίνα μεταφέρει τον νεκρό Κένεντι

Τη στιγμή που ο Όσβαλντ μεταφερόταν από τα κρατητήρια του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τα γεγονότα, ένας μικρόσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον φερόμενο ως δολοφόνο του Κένεντι στο στομάχι. Ο θάνατος του Όσβαλντ σηματοδότησε την απώλεια κάθε ελπίδας να χυθεί φως στην υπόθεση.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία 

Καθώς ο Όσβαλντ αρνιόταν σθεναρά την ενοχή μέχρι και να δολοφονηθεί και οι «αποδείξεις» σε βάρος του έγιναν γρήγορα ενδείξεις, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο. 

Τα στοιχεία που παραμένουν αμφιλεγόμενα είναι τα εξής: το όπλο βρέθηκε στον όροφο στον οποίο εργαζόταν ο Όσβαλντ, στα μεταλλικά τμήματά του βρέθηκε αποτύπωμα της παλάμης του και ο γραφικός χαρακτήρας του αναγνωρίστηκε στην παραγγελία του όπλου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το ψευδώνυμο «Χεντέλ».

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζόνσον διέταξε τον σχηματισμό ειδικής επιτροπής, η οποία θα ερευνούσε ανεξάρτητα και διεξοδικά την όλη υπόθεση. Η Επιτροπή Γουόρεν, που πήρε το όνομα του επικεφαλής της, του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρέδωσε το πόρισμά της, έκτασης 26 τόμων, το 1964, κατά το οποίο ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρεις φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν. Ωστόσο, το πόρισμα δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα. 

Τηλεγράφημα του Associated Press για τη δολοφονία Κένεντι

Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Όσβαλντ ήταν ο φυσικός και όχι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, ενώ κάποιες άλλες καταλήγουν στο ότι ο Όσβαλντ ήταν πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Το 2009 κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. ένα βιβλίο το οποίο παρουσίαζε νεότερα στοιχεία από τις εκθέσεις του FBI, που περιέχονται στα Εθνικά Αρχεία, όπου αμφισβητείται η εκδοχή της Επιτροπής Γουόρεν για τη δολοφονία του Κένεντι και ενισχύεται το σενάριο πως τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τον δολοφόνησε η μαφία και πως αρχιτέκτονας του σχεδίου ήταν ο νονός της Νέας Ορλεάνης Κάρλος Μαρτσέλο

Η κηδεία του Κένεντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου, από τον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθαίου στην Ουάσινγκτον και ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενταφιάστηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, ενώπιον της μεγαλύτερης συγκέντρωσης επισήμων στην ιστορία των Η.Π.Α. 

δολοφονίαΤζον ΚένεντιΗΠΑ