Κόσμος|22.11.2018 17:47

Γιλντιρίμ: Δεν παραχωρούμε ούτε χιλιοστό για τις κυπριακές έρευνες

Newsroom

Νέες απειλές εκτοξεύει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή τις έρευνες τις ExonModile στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει «ούτε χιλιοστό» από τα μόνιμα δικαιώματα της στις θάλασσες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πέρα από τις απειλές που εκτόξευσε προς την Κύπρο δεν δίστασε να απειλήσει ακόμα και την ExonModile, λέγοντας πως οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ξέρουν ποια είναι τα όρια τους. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Τουρκία από εδώ και πέρα θα απαντά σε όποιον αμφισβητεί τα μόνιμα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο «κάνοντας αυτό που πρέπει».

Αναφερόμενος μάλιστα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Δημοκρατία της Κύπρου, ανέφερε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καταπατούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων ενώ συμπλήρωσε ότι οι θάλασσες είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας άρα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων δεν πρέπει να γίνονται μόνο από τη μια πλευρά.

Τέλος υπογράμμισε πως για να υπάρξει εξόρυξη του φυσικού πλούτου από το βυθό από την κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να υπάρξει συμφωνία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» με τον Νότο.

Μπιναλί ΓιλντιρίμΤουρκίακυπριακή ΑΟΖ