Νταβούτογλου ή Μπαμπατζάν; Τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα δύο νέα κόμματα στην Τουρκία;
Μαρία ΖαχαράκηΑπάντηση στο ερώτημα δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας ADA, μετά από έρευνα σε 26 νομούς της Τουρκίας λίγο μετά την ανακοίνωση των προθέσεων δύο πρώην ισχυρών φίλων του Ταγίπ Ερντογάν να ιδρύσουν νέα κόμματα και να διασπάσουν το ισλαμικό μέτωπο.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του γκάλοπ, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν φαίνεται να έχει περισσότερο… ρεύμα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου με ποσοστά 10% και 7.3% αντίστοιχα.
Σε συναφή ερώτηση πάντως για το «αν χρειάζεται η Τουρκία νέο κόμμα», η απάντηση ήταν καταπέλτης για τα νέα κομματικά σχήματα που δημιουργούνται στη γείτονα. Το 56.4% απάντησε «ΟΧΙ» και μόλις το 32.2% «ΝΑΙ».
Ενδιαφέρουσα όμως και η ερώτηση για το ποιον θα ψήφιζαν για πρόεδρο αν γίνονταν σύντομα προεδρικές εκλογές (κι όχι σε 4 χρόνια). Ακόμη τα πρωτεία κατέχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά με 39.1% (κι όχι με 52.5%, που πήρε το 2018), ενώ δεύτερος έρχεται με ποσοστό 28.6% ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ακολουθούν με 8% ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, 6.8% η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, 6.5% ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, 4.2% ο Αλί Μπαμπατζάν,
2.3% ο Αχμέτ Νταβούτογλου, 2% ο περσινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ και μόλις 0.5% ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους Τούρκους πολίτες πάντως αποτελεί η οικονομία με 44.9%, ακολουθεί η ανεργία με 17%, οι πρόσφυγες με 6%, η τρομοκρατία με 5.2% και με 2.9% θέματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας.
Εντυπωσιακά υψηλή όμως και η δυσαρέσκεια για το προεδρικό σύστημα Ερντογάν. Το 61.5% απαντά ότι ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο από το νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών