Κόσμος|20.09.2019 23:41

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Newsroom

Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,62 βαθμούς από τα τέλη του περασμένου αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία κάθε μέρα που περνά κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία της. Οι μελέτες υποστηρίζουν πως έως το 2100 η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί παραπάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου ιδιαίτερα στις περιοχές της Αρκτικής.

Η υπερθέρμανση προκαλεί την τήξη των πάγων, με αποτέλεσμα κυρίως σε Γροιλανδία και δυτική Ανταρκτική,να λιώνουν οι πάγοι με αποτέλεσμα το φαινόμενο των πλημμυρών.

Από την άνοδο της στάθμης του νερού ολόκληρες περιοχές θα κινδυνέψουν  με εξαφάνιση όπως:

  1. Κιριμπάτι
  2. Μαλδίβες
  3. Νησιά Σολομώντα 
  4. Σεϋχέλλες 
  5. Μικρονησία 
  6. Παλάου

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικά φυσικά φαινόμενα όπως:

  1. Aύξηση πυρκαγιών κατά 800% έως το 2100
  2. Αύξηση στη λειψυδρία κατά 8%
  3. Οι τυφώνες και οι κυκλώνες θα είναι κατά 11% πιο ισχυροί και 20% πιο υγροί 
  4. Οι κεραυνοί θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 50%

Ακόμα πιο τρομακτικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω καθώς, 20 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να πεινάσουν, ενώ ο Δάγκειος Πυρετός και η Ελονοσία αναμένεται να εμφανίζονται κατά 300% πιο συχνά.

Την ίδια ώρα η μετανάστευση θα αυξηθεί ραγδαία. Λόγω των συνθηκών αναμένεται να μετακινηθούν από τις περιοχές τους περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι κυρίως από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα.

Εξαφάνιση ειδών

Από την κλιματική αλλαγή βαρύ τίμημα αναμένεται να πληρώσουν οι ζωντανοί οργανισμοί. Έως το 2100 θα έχουν εξαφανιστεί το 50% από τα είδη των πουλιών. Ταυτόχρονα τα έντομα θα χάσουν και αυτά το 18% των ειδών τους, ενώ οι πολικές αρκούδες, οι πιγκουίνοι αλλά και οι φώκιες θα έχουν μείωση του πληθυσμού τους τουλάχιστον 50%.

Για τους Κοραλλιογεννείς Υφάλους η κλιματική αλλαγή αναμένεται να είναι θανατηφόρα καθώς έως το 2050, δηλαδή σε 30 περίπου χρόνια, θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς από προσώπου γης... 

φυσικές καταστροφέςκλιματική αλλαγήυπερθέρμανση