Κόσμος|23.11.2018 10:16

Το µετέωρο βήµα προς το Brexit

Newsroom

Με γοργά βήµατα (προς το άγνωστο) προχωρά η διαδικασία εξόδου του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς, παρά τις αντιδράσεις εντός της Βρετανίας αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών, οι δύο πλευρές δηµοσίευσαν χθες το προσχέδιο του κειµένου της πολιτικής διακήρυξης για τις σχέσεις τους µετά το Brexit.

Το κείµενο που παρουσιάσθηκε χθες είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της τεχνικής συµφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωµένου Βασιλείου από την ΕΕ, που δηµοσιεύθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα, και εν αντιθέσει µε τη συµφωνία αποχώρησης, δεν έχει δεσµευτική ισχύ.

Πιο συγκεκριµένα, το 26σέλιδο κείµενο που δηµοσιεύθηκε χθες περιγράφει και θέτει το πλαίσιο µέσα στο οποίο θα γίνονται οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ του Ηνωµένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις 29 Μαρτίου 2019 και µέχρι το τέλος της µεταβατικής περιόδου.

Επικύρωση

Το προσχέδιο του κειµένου, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές «οραµατίζονται να έχουν µια εµπορική σχέση όσον αφορά στα αγαθά που είναι όσο το δυνατόν πιο στενή».

Το κείµενο αυτό σηµειώνεται ότι περιγράφει τη µελλοντική συνεργασία στους τοµείς του εµπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άµυνας και στο επίπεδο της ασφάλειας. Το κείµενο αναγνωρίζει ότι η Βρετανία και η ΕΕ είναι δύο διαφορετικές αγορές και άρα θα υπάρχουν αναπόφευκτα εµπόδια στο ελεύθερο εµπόριο, ενώ δεν κάνει καµία αναφορά σε έναν κοινά αποδεκτό «κανονισµό». Βέβαια, σε αυτό σηµειώνεται η πρόθεση να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της κοινής τελωνειακής ένωσης, η οποία ήδη έχει παρουσιαστεί στην τεχνική συµφωνία για το Brexit.

Αποφασισµένη να µην κάνει πίσω εµφανίζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Μετά τη δηµοσίευση του κειµένου η Τερέζα Μέι µετέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές και τους υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit ότι η συµφωνία και η όλη διαδικασία καλύπτουν όλα τα ζητήµατα που τους απασχολούν, όπως είναι τα σύνορα µεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, η αλιεία στα βρετανικά χωρικά ύδατα, το Γιβραλτάρ και άλλα. Στο βρετανικό Κοινοβούλιο το κλίµα ήταν ακόµα πιο έντονο σε σχέση µε µια εβδοµάδα πριν, και τα βρετανικά ΜΜΕ σηµειώνουν ότι µε κάθε νέα συζήτηση για το θέµα του Brexit γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η συµφωνία που θα έρθει (το πιθανότερο µέσα στις επόµενες εβδοµάδες) θα καταψηφιστεί πανηγυρικά.

Η Τερέζα Μέι πάντως, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της, δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα. Παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Τετάρτης έφυγε άπρακτη από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που είχε µε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναµένεται να έχει νέα συνάντηση αύριο µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, ούτως ώστε να προσπαθήσουν να λύσουν τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν έπειτα και από τη δηµοσίευση του προσχεδίου κειµένου της πολιτικής διακήρυξης. Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, το προσχέδιο του κειµένου συµφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγµατευτών και µένει να φανεί εάν θα εγκριθεί από την ΕΕ, δεδοµένης της απειλής της Ισπανίας για άσκηση βέτο σε µια συµφωνία που δεν θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της όσον αφορά στο θέµα του Γιβραλτάρ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριµένα στο θέµα αυτό λέγοντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και ότι ύστερα από συνοµιλία που είχε µε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ είναι πεπεισµένη ότι «την Κυριακή θα µπορέσουµε να έχουµε µια συµφωνία για ολόκληρη την οικογένεια του Ηνωµένου Βασιλείου, συµπεριλαµβανοµένου του Γιβραλτάρ».

Τερέζα ΜέιBrexit