Κόσμος | 26.09.2019 11:25

Ο Χάρισον Φορντ μιλά για το κλίμα και γίνεται viral για όλους τους σωστούς λόγους (vid)

Αθανασία Κουλέτα

Στη συζήτηση που διεξάγεται, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, για την κλιματική αλλαγή και πώς (και αν) αυτή μπορεί να μετριαστεί, ολοένα και περισσότερες αναγνωρίσιμες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος και της πολιτικής ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των υπολοίπων απλών πολιτών που βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την ανάληψη δράσης. 

Στη λίστα αυτή ήρθε να προστεθεί με έναν λιτό όσο και επί της ουσίας λόγο στα Ηνωμένα Έθνη ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο οποίος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούσουν τους νέους ανθρώπους και όσα λένε για το περιβάλλον αλλά και να αναλάβουν δράση. 

«Το σπίτι μας καίγεται και έχουμε μόνο ένα σπίτι», ανέφερε με στόμφο ο ηθοποιός, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για τη διάσωση του Αμαζονίου εδώ και 30 χρόνια. Πριν από περίπου 30 χρόνια ο Sting έδωσε μια συναυλία για τη διάσωση του Αμαζονίου, εδώ ακριβώς στη Νέα Υόρκη κι όμως ακόμη και σήμερα μιλάμε γι' αυτό. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, ο Αμαζόνιος, είναι κρίσιμης σημασίας για οποιαδήποτε πιθανή λύση για τη διάσωση του πλανήτη, εξαιτίας της ικανότητάς του να απομονώνει το διοξείδιο του άνθρακα, για τη βιοποικιλότητά του, για το φρέσκο του νερό, για τον αέρα που αναπνέουμε, για την ηθική μας. Και φλέγεται. Κι όταν φλέγεται ένα δωμάτιο στο σπίτι σου δεν λες "καίγεται ένα δωμάτιο στο σπίτι μου", λες "καίγεται το σπίτι μου"». 

Ο Αμερικανός ηθοποιός έκανε ειδική αναφορά στους νέους του πλανήτη που διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως είναι ώρα να δοθεί τόπος σε αυτούς, οι οποίοι «είναι δικαίως οργισμένοι αλλά είναι και οργανωμένοι και έχουν την ικανότητα να κάνουν τη διαφορά». 

Η ομιλία Χάρισον Φορντ, πέραν του ότι καθήλωσε τους παρισταμένους στη Σύνοδο, έγινε και viral στα social media, με τον κόσμο να συγχαίρει τον ηθοποιό για τα λόγια του. 

ΟΗΕΧάρισον Φορντviralκλιματική αλλαγή