Κόσμος|07.10.2019 14:54

Έτσι θα είναι τα γεύματα του μέλλοντος στα αεροπλάνα (pic)

Newsroom

Πολλοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο έχετε ταξιδέψει για ώρες με αεροπλάνο στην οικονομική θέση και το μόνο που σας έχει προσφέρει η αεροπορική είναι ένα ρόφημα σε πλαστικό ποτήρι, το οποίο ανακατεύετε με πλαστικό αναδευτήρα, όπως επίσης είδη υγιεινής για την τουαλέτα όπως οδοντόβουρτσα, τα οποία επίσης είναι τυλιγμένα με πλαστικό υλικό. 

Αν αναλογιστεί κανείς πόσο πλαστικό χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές εταιρείες για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους, θα αντιληφθεί ότι γίνεται πολλή σπατάλη, η οποία εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτό μάλλον σκέφτηκε η εταιρεία σχεδιασμού «PriestmanGoode» η οποία παρουσίασε τα νέα της προϊόντα για τα «γεύματα του μέλλοντος» σε μια έκθεση στο Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο. H βάση των προϊόντων αυτών είναι κατασκευασμένη από κόκκους καφέ, το επιδόρπιο σερβίρεται σε κώνο από βάφλα, ενώ το γάλα και οι διάφορες σως σε δοχεία από φύκια. 

Δίσκος γεύματος από την PriestmanGoode

«Όσο λιγότερο βάρος, τόσο λιγότερες εκπομπές καυσαερίων στην ατμόσφαιρα», σημειώνει ο ο σχεδιαστής των προϊόντων, Jo Rowan. Κι αν κάποιοι θα σκεφτούν το κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, η εταιρεία υπογραμμίζει πόσο σημαντικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν στο περιβάλλον μικρές αλλαγές σαν αυτή. 

Μερικά μόνο από τα απόβλητα ενός μέσου επιβάτη σε πτήση 12 ωρών

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι αεροπορικές δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη μείωσης των πλαστικών αποβλήτων γι' αυτό και αναλαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η Virgin Atlantic τοποθετεί τα ακουστικά για την τηλεόραση σε φακέλους δωρεών και δεν προσφέρει πια πακέτα υγιεινής στην οικονομική θέση, παρόλο που οι επιβάτες εξακολουθούν να τα ζητούν. 

Παράλληλα, η British Airways έχει μειώσει κατά 30 τόνους το πλαστικό που χρησιμοποιεί ετησίως, καταργώντας το πλαστικό περιτύλιγμα στα πακέτα ειδών υγιεινής και αντικαθιστώντας τις πλαστικές μπατονέτες με άλλες από μπαμπού. 

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη διεξάγεται μια δίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά στη μεγαλύτερη ισπανική εταιρεία Iberia και τους προμηθευτές της, με στόχο την όλο και περισσότερη ανακύκλωση των αποβλήτων της καμπίνας. 

Με πληροφορίες από BBC 

αεροπλάνογεύμα