Οι επιστήμονες έβγαλαν... μαχαίρια για τις μπριζόλες
Γιάννης ΧαραμίδηςΤα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια εκατοντάδες είναι οι επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες που εξετάζουν κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αποτελεί παράγοντα καρκινογένεσης. Η πλειονότητα των ερευνών καταλήγει, κομίζοντας μάλιστα και απόλυτα αριθμητικά δεδομένα, πως η καθημερινή (ή πέντε φορές την εβδομάδα) κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με την επάρατο νόσο.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ έχουν στο «χαρτοφυλάκιό» τους και δεκάδες «συνδυαστικές», όπως ονομάζονται, αναλύσεις, που δείχνουν πως η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης βόειου κρέατος μειώνει δραστικά τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων και περιορίζει αισθητά τους καρκινικούς δείκτες. Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που φαίνεται πως έχει προξενήσει «εμφύλιο» στους κόλπους των ερευνητών και των διατροφολόγων σε παγκόσμια μάλιστα κλίμακα. Ομάδα ερευνητών, που αποτελείται από γνωστά μέλη της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας, «ξεστόμισε» ή για την ακρίβεια εξέδωσε την casus belli αντι-έρευνα. Το πόρισμα; «Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είναι ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν καρκίνο».
Το παρασκήνιο
Ομάδα επιστημόνων, κυρίως από τις ΗΠΑ, προσπάθησε, σύμφωνα με πηγές του Associated Press, όχι απλώς να απαντήσει με στοιχεία αλλά και να «μπλοκάρει» την έκδοση της συγκεκριμένης έρευνας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο δικές του πηγές, αναφέρει πως «έπεσαν» και τα σχετικά τηλέφωνα του τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» προς τους εκδότες μεγάλων εφημερίδων, όπως είναι οι «New York Times» και οι «Los Angeles Times». Η έρευνα φυσικά δημοσιεύθηκε και μάλιστα φαίνεται πως τα μέσα που φέρεται να δέχθηκαν απειλές την κράτησαν για μεγαλύτερο του αναμενομένου στην πρώτη σελίδα των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων.
Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη έρευνα από τη Δευτέρα μέχρι και την περασμένη Πέμπτη υπήρξε η κορυφαία από άποψη αναγνωσιμότητας και διαμοιρασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα έρευνα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα των ερευνητών τονίζει πως τα στοιχεία των ερευνών όλα τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να θεωρούνται ακλόνητα. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατό, όπως αναφέρουν, να υπολογίσει με ακρίβεια κάποια μελέτη την επιρροή που μπορεί να έχει μία και μόνο τροφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε ειδική μάλιστα παράγραφο της έρευνας σημειώνεται πως η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή γενικότερα κρέατος είναι πιθανό να έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα ακόμη και σε 1.000 οργανισμούς που έχουν κοντινή γονιδιακή συσχέτιση. Κοινώς, ακόμη και άτομα της ίδιας οικογένειας (μητέρα - παιδί) είναι πιθανό να έχουν εντελώς διαφορετικές μεταβολικές αντιδράσεις.
Πέρα από τις γραπτές -και όχι μόνο- «κραυγές», η επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ έχει ταχθεί σύσσωμη ενάντια στη συγκεκριμένη έρευνα. Ενας από τους σημαντικότερους ερευνητές-διατροφολόγους των ΗΠΑ, ο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει κάποιος να εξαγάγει πόρισμα σε μια ερευνητική διαδικασία, θα πρέπει να δώσει απτές και «βαριές», όπως τονίζει, αποδείξεις. Ο δρ Γουίλετ τονίζει πως τέτοια στοιχεία δεν έχουν δοθεί και μοιραία η συγκεκριμένη έρευνα μόνο ως «ανακοίνωση και μάλιστα κακογραμμένη μπορεί να χαρακτηριστεί». Σε ερώτηση του Reuters αναφορικά με το εάν υπήρξαν «αθέμιτες» πιέσεις για τη μη έκδοση της έρευνας, ο δρ Γουίλετ δεν θέλησε να τοποθετηθεί, όπως και κανένας από τους 24 καθηγητές της ομάδας του, μιας ομάδας που ουσιαστικά θεωρείται «ακρογωνιαίος λίθος» της τάσης «το κόκκινο κρέας κάνει κακό».
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!