Κόσμος|13.10.2019 07:33

Μόσχα: Κίνδυνος για δημιουργία θυλάκων τζιχαντιστών στα Βαλκάνια (vid)

Newsroom

Η Ρωσία έχει δεύτερες σχέσεις λόγω των τζιχαντιστών. Όπως μετέδωσε από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, υπάρχει ήδη το πρώτο δείγμα εκνευρισμού για την τουρκική επιχείρηση στην Τουρκία αλλά και μία πολύ σοβαρή καταγγελία από τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλούμενος στοιχεία της μυστικής υπηρεσίας του τουρκικού στρατού ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές στη Βόρεια Συρία είναι εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες και ότι μεγάλος αριθμός τους κρατούνταν από τους Κούρδους

Σύμφωνα με τον Πούτιν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση οι τζιχαντιστές δεν θα μειωθούν αλλά αντιθέτως υπάρχουν πληροφορίες με βάση τις οποίες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν πυρήνες υποστήριξης στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία.

Σημειώνεται πως προηγήθηκε επιχείρηση τζιχαντιστών για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στη ρωσική στρατιωτική αστυνομία, στο έδαφος της Συρίας, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS. Αυτό το γεγονός ανεβάζει τον εκνευρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν και οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις το Κρεμλίνο γι αυτή την επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά οι φόβοι για την επανεμφάνιση τζιχαντιστών εντείνονται. Όπως καταγγέλλουν οι Κούρδοι οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας κοντά σε φυλακές διευκολύνουν τους μαχητές του ISIS να αποδράσουν και αναλάβουν εκ νέου δράση.

Μάλιστα σε βίντεο ντοκουμέντο που βλέπει το φως της δημοσιότητας φαίνονται δύο άνδρες να έχουν μπει στο προαύλιο φυλακής στη Βορειοανατολική Συρία και ανοίγουν τις πόρτες. Στη συνέχεια βγαίνουν στον προαύλιο χώρο δεκάδες άνδρες και δραπετεύουν. Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μεταξύ των κρατουμένων που απέδρασαν βρίσκονταν και πέντε πρώην μαχητές του ISIS. Μάλιστα οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι στηρίζουν για άλλη μία φορά τους τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα η αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους είναι αισθητή καθώς όλες οι κουρδικές δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στο να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή. Απόδειξη η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στην πόλη Καμισλί με έξι νεκρούς αμάχους. Σύμφωνα με τον Κούρδο βουλευτή Μοχαναντ Αλί, ο Ερντογάν θα ανοίξει τα σύνορα και για τους τζιχαντιστές και έτσι αυτοί θα εισέλθουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με υπολογισμούς 12.000 μαχητές του ISIS παραμένουν υπό κράτηση στις κουρδικές φυλακές ενώ μέλη των οικογενειών τους ζουν σε καταυλισμούς στη Βορειοανατολική Συρία 

τζιχαντιστέςISISΣυρία