Συρία: Οι κυρώσεις «χάδι» που εξόργισαν κι ο πόλεμος του Ερντογάν που μαίνεται
NewsroomΤην ώρα οι πολιτικοί παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, οι κυρώσεις επιβάλλονται, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιέζουν, οι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στη Συρία κι αγωνιούν για το πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα.
Ο Ερντογάν, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την τακτική του κι ετοιμάζει τη χερσαία επιχείρηση. Ειδικά μετά και τις κυρώσεις-χάδι, που εξόργισαν μεγάλο μέρος του Κογκρέσου, ο Τούρκος πρόεδρος προελαύνει και εντείνει τις προσπάθειές του για να καταλάβει πόλεις-κλειδιά στη Συρία. Το αρχικό πλάνο ήταν να μπει από τα ανατολικά του Ευφράτη, όμως μετά την συνθηκολόγηση Κούρδων-Ασαντ άλλαξε ελαφρώς το πλάνο της επίθεσης.
Στην πόλη Τζεραπλούς δυτικά του ποταμού, έχει ξεκινήσει η μεταφορά οπλισμού και στρατιωτών, την ώρα που οι κομάντος έχουν μπει στο συριακό έδαφος και σκανάρουν την περιοχή για να μπει μαζικά ο στρατός.
Η Γενί Σαφάκ λέει ότι ο στρατός θα μπει στο Μέμπιτς με έξι χιλιάδες στρατιώτες.
Άλλωστε, είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της Τουρκίας με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι «όπου μπαίνει η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ».
Στο Ατσάκαλε, που είναι η πόλη που έχει δεχτεί τις πιο πολλές απώλειες και ζημιές από τα χτυπήματα των Κούρδων που απαντούν στις επιθέσεις των Τούρκων, βρίσκεται το Open TV, εκεί που η Μαρία Ζαχαράκη μεταδίδει καθημερινά την άχαρη εικόνα του πολέμου, του θανάτου, του ξεριζωμού…
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τραμπ δέχεται και νέο σφυροκόπημα όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου. Μπορεί μεν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν να είναι οι πρώτες που επιβάλλονται ποτέ σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο, παραείναι χαλαρές. Πρώτα απ’ όλα δεν περιλαμβάνουν τον υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από τον Ερντογάν. Έλεγαν ότι θα τον χτυπήσουν προσωπικά, όμως μετά από διαβουλεύσεις, δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα. Η δικαιολογία είναι ότι αποφασίστηκε η αποστολή με επικεφαλής τον Μάικ Πενς στην Αγκυρα για να ζητηθεί ο τερματισμός των επιχειρήσεων.
Το πλήγμα δεν ήρθε από την Αμερική, όμως πιστεύεται ότι από το πρωί οι αγορές θα χτυπάνε την Τουρκία σαν το χταπόδι και η τουρκική λίρα αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο, ενώ ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της βαριάς βιομηχανίας, που εδρεύει ή σκέφτεται να μεταφέρει μονάδες στην Τουρκία. Ηδη ακούγεται ότι η Volkswagen σκέφτεται να ματαιώσει επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πίσω στις ΗΠΑ πάντως, στα κάγκελα βρίσκονται τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί, καθώς περίμεναν και ήθελαν πιο αυστηρές κυρώσεις κι όχι… χάδια του Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο.
- «Ήταν θαύμα των Χριστουγέννων» - Ο πατέρας που δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στην 11 μηνών κόρη του μιλά για το πιο πολύτιμο δώρο
- Τζιτζικώστας: Να γίνει ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας στο Αζερμπαϊτζάν
- Φυσικό αέριο: Η Gazprom διακόπτει τις παραδόσεις στη Μολδαβία από 1η Ιανουαρίου - Προάγγελος ενεργειακού εκβιασμού στην Ευρώπη;
- ΗΠΑ: Ο Ίλον Μασκ θα αγωνιστεί για να μην καταργηθεί το πρόγραμμα βίζας εργασίας Η-1Β