Διατροφικό σκάνδαλο Wilke: Θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης
NewsroomΕυρύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle η υπουργός για την Προστασία του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης Πρίσκα Χιντς επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών ανθρώπων από λιστερίαση σε σχέση «με την υπόθεση Wilke». Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας. Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες. Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αρχική υποψία ήταν ότι δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Έσσης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», επιβεβαιώνονται τρία θύματα «σε άμεση ή έμμεση συνάφεια με τη λιστερίαση» σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, και συγκεκριμένα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Σαξονία-Άνχαλτ. Επιπλέον καταγράφονται περισσότερα από 35 κρούσματα δηλητηρίασης. Οι τοπικές Αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση. Το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke. Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Πρωταγωνιστής στο εμπόριο χονδρικής
Η Wilke ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου στο εμπόριο χονδρικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με απόλυτη ακρίβεια πού είχε διαθέσει τα προϊόντα της. Σε διαφημιστικό βίντεο που γυρίστηκε το 2018 η υποδιευθύντρια της εταιρείας εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προϊόντα Wilke πωλούνται σε όλη τη Γερμανία και ανέφερε ότι οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν το σαλάμι Wilke στις κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής. Προϊόντα Wilke προμηθευόταν μέχρι πρότινος ο όμιλος Metro, αλλά οι παραγγελίες σταμάτησαν, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της επιχείρησης. Αλλαντικά Wilke είχε προμηθευθεί για τα εστιατόριά της και η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών εκπρόσωπός της, για να διευκρινίσει ότι «έχει σταματήσει η πώληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας».
Για τον καταναλωτή δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των προϊόντων Wilke, καθώς πολλά από αυτά διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή σούπερ μάρκετ με άλλα εμπορικά σήματα. Προ ημερών οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μία λίστα με τα εξής σήματα που, όπως επισημαίνουν, περιέχουν προϊόντα Wilke: Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino. Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch απαιτεί να γίνουν γνωστοί όλοι οι πελάτες της Wilke και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν αυτό δεν γίνει σε εύθετο χρόνο. Ο επικεφαλής της Foodwatch Μάρτιν Ρίκερ, σε συνέντευξή του, αφήνει να εννοηθεί ότι προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας είχαν διατεθεί σε πολλά εστιατόρια, καντίνες επιχειρήσεων ή νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία. Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke εξάγονταν σε 26 χώρες.
Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Panorama» για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Έσσης (HR), στο εργοστάσιο της Wilke υπήρχαν και άλλα προβλήματα: Ρουμάνος εργάτης που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία για να εργαστεί καταγγέλλει ότι εργαζόταν «σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα», όπως και άλλοι συμπατριώτες του, ακόμα και μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι Γερμανοί εργαζόμενοι έφευγαν από το εργοστάσιο. Η κατάσταση μισθοδοσίας του συγκεκριμένου εργαζόμενου, πάντως, δείχνει...318,25 ώρες εργασίας τον μήνα.
Για την παραγωγή αλλαντικών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ο Ρουμάνος εργάτης υποστηρίζει ότι κάποιοι ανακάτευαν σάπιο με καθαρό κρέας, στη συνέχεια το πασπάλιζαν με μπαχαρικά και χρωστικές ύλες για να μη γίνεται αισθητή η μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος, ενώ αλλοίωναν και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Merkur», που επικαλείται πληροφορίες των ελεγκτών, κάνει λόγο για «χαλασμένο κρέας, μούχλα και δυσωδία» σε υπόγειο της αλλαντοποιίας.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά