Κόσμος|18.10.2019 13:44

Φωτιά και βράχοι: Το νησί-κουκκίδα με τους 300 μόνιμους κατοίκους (pics)

Newsroom

Βόρεια της Σικελίας, βρίσκεται το νησί «Στρόμπολι», στην επικράτεια του οποίου διαμένουν 300 μόνιμοι κάτοικοι, βρίσκονται δύο χωριά και ένα απολύτως ενεργό ηφαίστειο

Όπως αναφέρει το BBC, για περισσότερα από 90 χρόνια, αυτό το κομμάτι γης, μεγέθους 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνει διαρκώς εκρήξεις. Για την ακρίβεια, τα «συντριβάνια» του που αναβλύζουν λιωμένους βράχους είναι τόσο ευδιάκριτα που οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «Strombolian» για να περιγράψουν παρόμοιες ηφαιστειακές εκρήξεις σε όλο τον κόσμο.

Το Στρόμπολι είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από τα επτά «Αιολικά» της Ιταλίας και η γεωμορφολογία του συνιστά ένα μοναδικό θέαμα: το βουνό του, που έχει σχήμα «άψογου» κώνου, εκτείνεται σε ύψος 924 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και 1.000 μέτρα βάθος κάτω από αυτήν. 

Η ιστορία του 

Στις αρχές του 1900, ζούσαν σε αυτό περίπου 4.000 κάτοικοι αλλά μετά από μία μεγάλη έκρηξη και ένα τσουνάμι που χτύπησε την περιοχή το 1930, η πλειονότητα των κατοίκων το εγκατέλειψε, με προορισμό τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Όταν το ηφαίστειο άρχισε να δίνει συνεχόμενες εκρήξεις στα επόμενα χρόνια, ο πληθυσμός του εξασθένησε δραματικά, με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 να έχει απομείνει σε αυτό μόνο το 15% των κατοίκων του. 

Ωστόσο, η ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Stromboli» το 1950, με πρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, επανέφερε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι γης στον χάρτη, φέρνοντας ξανά τουρίστες στις βραχώδεις ακτές του. 

Σήμερα, το Στρόμπολι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ηφαίστεια για τους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν τρίωρη οργανωμένη πεζοπορία στο νησί, παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι ένας Ιταλός τουρίστας έχασε τη ζωή του και 70 άλλοι τραυματίστηκαν, έπειτα από δύο ισχυρές εκρήξεις. 

Πηγή: bbc.com

νησίηφαίστειοΣτρόμπολι