Κόσμος|24.10.2019 18:21

Brexit: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για νέα παράταση

Newsroom

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν να δοθεί μια νέα παράταση για το Βrexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει συμφωνηθεί η διάρκεια της παράτασης, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, με στόχο να προετοιμαστεί η τελική προσφορά προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις γίνονται με βάση την εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προτείνει τρίμηνη παράταση -δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020- ώστε να  δοθεί χρόνος στη βρετανική κυβέρνηση και τη Βουλή να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του Βrexit. Με την πρόταση αυτή συμφωνούν οι περισσότερες χώρες.

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται κυρίως η Γαλλία, η οποία επιθυμεί η νέα παράταση να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται, δηλαδή λίγων ημερών. Όπως έχει επισημάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η εκκρεμότητα του Βrexit πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο, γιατί η διαιώνιση των συζητήσεων και της διαδικασίας προκαλεί αβεβαιότητα και λειτουργεί αρνητικά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα ο Πρόεδρος Τουσκ κρίνει ότι δεν απαιτείται έκτακτη σύνοδος κορυφής, προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση και πως η διαμόρφωση της κοινής θέσης μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσω των  επαφών που έχει με τους ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης η διαδικασία προβλέπει ότι τη διάρκεια της παράτασης την καθορίζουν οι «27», που σημαίνει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ούτε μπορεί να αλλάξει από την άλλη πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία παράταση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Απρίλιο, το Βrexit πρέπει να γίνει σε μια βδομάδα από τώρα, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό η νέα παράταση πρέπει να αποφασιστεί άμεσα.

Μεγάλη ΒρετανίαBrexitΕυρωπαϊκή Ένωση