Κόσμος|24.10.2019 19:53

Ευρωπαϊκή ΜΚΟ εγκαλεί την Ελλάδα για τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Newsroom

Την έκθεση μίας ευρωπαϊκής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τη μελανή κατάσταση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, παρουσίασε η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Daily Sabah.

Η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη (MRGE), μία μη κυβερνητική οργάνωση στην Ουγγαρία, εγκαλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της «τουρκικής», όπως την αποκαλεί, μειονότητας στη δυτική Θράκη.

«Η άρνηση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι ένα διαφιλονικούμενο ζήτημα εδώ και δεκαετίες. Ούτε οι δεξιές, ούτε οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν αλλάξει το στάτους κβο όσον αφορά στα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά ούτε και η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση», σχολιάζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Στη σχετική έκθεση της ΜΚΟ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, αναφέρεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες τέθηκαν ακόμη περισσότεροι φραγμοί στα δικαιώματα της μειονότητας, που αποτελείται από 140.000 ανθρώπους. «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη, δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στη δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση ασχολείται με τα ζητήματα της αναγνώρισης, της εκλογής των μουφτήδων και της εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. «Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της δυτικής Θράκης είναι Τούρκοι όσον αφορά την εθνικότητά τους, αλλά μέχρι σήμερα στερούνται του δικαιώματος να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι», λέει ο Neil Clarke, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

«Η κοινότητα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται επισήμως από τις ελληνικές αρχές ως μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Ενώ σύλλογοι με ονόματα «Πομάκος» και «Ρομά» υπάρχουν στην περιοχή, σύλλογος με τον τίτλο «Τούρκος» δεν υπάρχει. Η μη αναγνώριση της ταυτότητάς τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κατάσταση με την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο Clarke στην ιστοσελίδα της MRGE.

Η έκθεση αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη μη αναγνώριση της συλλογικής εθνικής ταυτότητας της «τουρκικής» μειονότητας έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία, μη πρόσβαση σε εκπαίδευση στη δική τους γλώσσα, καθώς επίσης και αύξηση των επιθέσεων με κίνητρο τη μισαλλοδοξία από διάφορες ακροδεξιές ομάδες εναντίον της κοινότητας.

Η έκθεση περιγράφει τις παρελθούσες αλλά και τις σύγχρονες επιπτώσεις, με βάση τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ευρήματα μετά από επιτόπια έρευνα, που περιλαμβάνει διαβουλεύσεις και συνεντεύξεις με μέλη της τουρκικής μειονότητας, θρησκευτικούς ηγέτες, εκπροσώπους μειονοτικών σχολείων, ενώσεις εκπαιδευτικών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπικούς παράγοντες και δημάρχους.

«Οι παππούδες μας πέθαναν για την Ελλάδα!», λέει στη MRGE ο Οζάν Αχμέτογλου, πρόεδρος της «τουρκικής» ένωσης Ξάνθης, δείχνοντας τον κατάλογο αποθανόντων στον τοίχο των γραφείων της ένωσης. «Επιθυμούμε συνεργασία με τους Έλληνες πολίτες για να βελτιώσουμε την κατάσταση σε όλους τους τομείς, αλλά μαζί, με σεβασμό και όχι με αλλοπρόσαλλη προσέγγιση. Ήρθε η ώρα», λέει.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις της ΜΚΟ προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις τομείς: Προστασία της μειονότητας και αναγνώρισή της, Θρησκευτική Ελευθερία και Εκπαίδευση.

Η έκθεση αναφέρει ότι «για δεκαετίες η μειονότητα αντιμετώπιζε εμπόδια από το επίσημο κράτος ως προς την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της, όπως είναι η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας. Πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν μάλιστα με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο τα προβλήματα των Τούρκων στην Ελλάδα, όπως το διάταγμα για την εκλογή των μουφτήδων ή τη διαχείριση από τα μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς επίσης και το κλείσιμο 5 σχολείων της τουρκικής μειονότητας».

Τα δικαιώματα των «Τούρκων» της δυτικής Θράκης διασφαλίστηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, συνθήκη που υπογράφηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά από τότε η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά, σημειώνει η έκθεση της MRGE. Όταν η ελληνική χούντα πήρε στα χέρια της την εξουσία το 1967, οι «Τούρκοι» της δυτικής Θράκης άρχισαν να αντιμετωπίζουν σκληρότερες διώξεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το ελληνικό κράτος, αναφέρεται.

Αλλά ακόμη και μετά την εισβολή στην Κύπρο το ’74, τα πράγματα δεν άλλαξαν προς το καλύτερο για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση.

«Μετά την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο για να σώσει τους Τουρκοκύπριους εκεί, η ελληνική στρατιωτική χούντα έπεσε τελικά, αλλά οι αυστηροί περιορισμοί προς την τουρκική μειονότητα συνέχισαν ή έγιναν αυστηρότεροι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας αποκαταστάθηκαν, αλλά μόνο εν μέρει. Ωστόσο, συνεχίστηκαν τα προβλήματα σχετικά με τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, με τα δεινά συνεχώς να αυξάνονται για τη μειονότητα», σύμφωνα με την έκθεση της MRGE.

ΜΚΟΘράκηανθρώπινα δικαιώματα