Κόσμος|26.10.2019 17:16

Ερντογάν: «Ας ανοίξουμε τα σύνορά μας να πάνε στην Ευρώπη οι πρόσφυγες»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι ότι αν οι χώρες της Ε.Ε. δεν στηρίξουν την Τουρκία στην ανοικοδόμηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, τότε θα ανοίξει τα σύνορά του και θα αφήσει τους πρόσφυγες να γεμίσουν την Ευρώπη.

«Αν δεν στηρίξουν τα σχέδιά μας για την επιστροφή 1 με 2 εκατομμυρίων από τα 3 εκατομμύρια 650 χιλιάδες Σύρους που έχουμε στη χώρα μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Ας τα ανοίξουμε να πάνε στην Ευρώπη», δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Δεν εκβιάζουμε κανέναν. Εξηγούμε μόνο την κατάσταση που βρισκόμαστε, τους λέμε τί θέλουμε και τί υποστήριξη ζητάμε».

Και χτυπώντας το χέρι του στο βήμα είπε ότι «Η Τουρκία μιλάει γενναία. Και γενναία πράττει».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με βαριά λόγια για την Ευρώπη κατηγορώντας την και πάλι για μη τήρηση των υποσχέσεών της.

«Αυτοί είναι πολύ ψεύτες, θα το πω. Δεν είναι ειλικρινείς. Δυστυχώς! Να κοιτάξτε! Η Ε.Ε. μας έχει υποσχεθεί τόσα. Το 2015 μας είπαν ότι θα σας δώσουμε για να σας στηρίξουμε την ίδια χρονιά με 3 + 3 δις ευρώ. Δεν τα έδωσαν. Μόνο 3 εκατ. έχουμε λάβει. Κι εμείς πόσα έχουμε ξοδέψει; 40 δις. δολάρια. Πιστέψτε με είναι εξαφανισμένοι. Όλο ψέματα. Ποτέ δεν μιλάνε ευθέως. Ποτέ δεν μιλάνε ειλικρινά», υποστήριξε, για να καταγγείλει παράλληλα και την κωλυσιεργία της Ευρώπης. «Φυσικά όταν τους συναντάμε, τους ρωτάμε. ‘Θα τα δώσετε;’. ‘Κάνουμε παζάρια, μιλάμε, πρέπει να δούμε πάλι τα σχέδια.’ Ποια σχέδια να δεις πάλι; Εμείς δεν είμαστε ακόμη στα σχέδια, η δουλειά έχει τελειώσει. Ελάτε τους λέμε να τα δείτε».

«Είτε εντός είτε εκτός των 30 χλμ. εμείς θα συνεχίσουμε να τους κυνηγάμε»

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι αν δεν έχει καθαρίσει η βόρεια Συρία από τους Κούρδους όταν τελειώσει η διορία της συμφωνίας με τη Ρωσία, θα αναλάβει πάλι ο στρατός του δράση.

«Αν σε 150 ώρες η περιοχή δεν έχει καθαριστεί από τους τρομοκράτες, θα αναλάβουμε εμείς και θα τα καθαρίσουμε όλα», αν και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό το στόχο της.

«Έτσι και μας επιτεθούν ξανά είτε εντός είτε εκτός της γραμμής των 30 χλμ., όπου κι αν το σκάνε, εμείς θα τους βρίσκουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Εξέφρασε ωστόσο κι ένα παράπονο για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις προσκλήσεις που απευθύνει στα ηγετικά στελέχη των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

«Υπάρχουν και κάποια πράγματα που μας λυπούν. Πρόεδροι κοτζάμ χωρών να μιλάνε να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να μιλούν με τρομοκράτες και να θέλουν να μας κάνουν και τους μεσολαβητές από πάνω. Εμείς με αυτούς τους τρομοκράτες δεν πρόκειται ποτέ να καθίσουμε απέναντι, ούτε να δεχτούμε μεσολαβητές τους», είπε για να σημειώσει ότι τη μόνη προσδοκία που έχει από τη διεθνή κοινότητα είναι να στηρίξουν την Τουρκία στα σχέδιά της για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα εδάφη τους. Διαφορετικά, θα προχωρήσει στην ανοικοδόμηση έστω και μόνη της από το Τελ Αμπιάντ μέχρι το Ρας αλ-Αίν και μετά θα δείξει σε όλον τον κόσμο «Να! Αυτό είναι το τουρκικό έθνος, δείτε το!».

ΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαπόλεμος στη Συρίαμεταναστευτικό