Κόσμος|27.10.2019 10:46

Στη Χιλή γράφεται Ιστορία: Ο λαός απαιτεί αλλαγή και συγκλονίζει (pics+vid)

Αθανασία Κουλέτα

Διαφθορά της εξουσίας, κοινωνικές ανισότητες, οικονομική ανέχεια είναι το τρίπτυχο που κάνει τον λαό της Χιλής να βρίσκεται στους δρόμους από τις 19 Οκτωβρίου, μετρώντας ήδη δεκάδες νεκρούς (η χιλιανή κυβέρνηση κάνει λόγο για 18, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για πολύ περισσότερους). Και κάπως έτσι, 8 ημέρες τώρα, οι Χιλιανοί ανάμεσα σε δακρυγόνα, άγρια καταστολή αλλά και τραγούδια και χορούς χαράσσουν Ιστορία, σύγχρονη αλλά και μεταγενέστερη ως παρακαταθήκη για εκείνους που θα ακολουθήσουν. 

Από τις 19/10 που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ο στρατός και η χιλιανή αστυνομία έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 συλλήψεις, 200 από τις οποίες αφορούν σε ανηλίκους, ενώ σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το Χιλιανό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι συνέταξε 55 φακέλους σχετικά με πέντε ανθρωποκτονίες και οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, στις οποίες συμμετείχαν τόσο αστυνομικοί όσο και στρατιωτικοί πράκτορες. 

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν έπειτα από τη διαμαρτυρία φοιτητών για τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό. Έκτοτε, οι δρόμοι της Χιλής και ειδικότερα της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, γεμίζουν καθημερινά με απλούς πολίτες που ζητούν αλλαγή. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των εξελίξεων. Εμφανίστηκε σε διάγγελμά του, πλαισιωμένος από στρατιωτικούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι «η Χιλή είναι σε πόλεμο με έναν βίαιο εχθρό», εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Ωστόσο, μόλις χθες, 26/10, σημείωσε στο Twitter ότι «έλαβε το μήνυμα». 

Η δήλωσή του αυτή ακολούθησε τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους του Σαντιάγο το Σάββατο 26/10, «χαρίζοντας» στα διεθνή μίντια μεγαλειώδεις στιγμές που έγιναν viral. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ένωση 200 καλλιτεχνών με το πλήθος, οι οποίοι τραγούδησαν τραγούδια του Victor Jarra, του τραγουδοποιού που έχει συνδέσει το όνομά του με βασανιστήρια στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. 

Πρόκειται, πράγματι, για μια μεγαλειώδη στιγμή, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου:

T

Κι ενώ ο χιλιανός στρατός επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων και σιωπή, μία σοπράνο διαδηλώνει κάνοντας εκείνο που γνωρίζει καλύτερα και προκαλεί ρίγη συγκίνησης

 

Ο ΟΗΕ έστειλε ομάδα ειδικών στη χώρα να εξετάσουν αν όντως υφίσταται καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί όπου πνίγονται στο αίμα και το δακρυγόνο. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ - τέως πρόεδρος της Χιλής - ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών. «Οι κοινοβουλευτικοί και η κυβέρνηση εξέφρασαν όλοι την επιθυμία μια αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», διευκρίνισε μέσω Twitter.

Όχι, η Χιλή και ο λαός της δεν τα ζουν όλα αυτά επειδή πρόκειται για μια εξ' ορισμού φτωχή χώρα. Αντίθετα, η Χιλή είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, οι ανισότητες κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατέχει τα χειρότερα επίπεδα ισότητας στο εισόδημα των πολιτών της ανάμεσα στις 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. 

Ο Πινιέρα, μόλις την περασμένη Τετάρτη, αποφάσισε να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή, όπως αύξηση της βασικής σύνταξης και του ελάχιστου μισθού. Όμως, ο χιλιανός λαός δείχνει αποφασισμένος όχι γιατί δεν έχει άλλα να χάσει, μα κυρίως γιατί εκείνα που κινδυνεύει να χάσει μοιάζουν πολύ λίγα μπροστά σε εκείνα που διακυβεύει αν τώρα και μετά από όλα αυτά συμβιβαστεί. 

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian

νεκροίΔιαδηλώσειςΧιλήδιαδηλωτές